“Prognoosin, et streik kestab veel neli-viis päeva,” ütles laupäeval BNS-ile Murru vangla direktor Viktor Jelisseikin.

Murru vanglas on söögist keeldunud enamik kinnipeetavaid. Tallinna vanglas nimetas ennast näljastreikijaks 389, keskvanglas 54, Rummu vanglas 318 ja Ämaris 231 vangi, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

Murru vanglas on direktori käskkirjaga välja kuulutatud eriolukord, keelatud on spordisaali ja raamatukogu külastamine, peatatud on töö- ja õppekohtadele viimine.

Vangidele keedetud toiduportsjonid jõudsid vanurite ja teiste abi vajavate inimeste lauale. Oma menüüd said täiendada tugikeskus Ema ja Laps, tugikeskus Tootsi Tuba, laste tugikeskus Asula tänaval ja kodutute varjupaik Männikul.

“Kuna pole teada, millal kaalujälgijatest kinnipeetavad suvatsevad taas sööma hakata, tuleb toit ikkagi kõigi jaoks valmis teha,” sõnas pressiesindaja. “Eelnimetatud vanglate juhid paluvad seetõttu puudust kannatavate inimestega tegelevatel asutustel kinnipidamiskohtadega ühendust võtta, et toiduülejääk vanglates raisku ei läheks.”

Vangid pole rahul, et uue seadusega keelati neile pakkide saatmine ja piiratakse rahasaadetisi. Pakkides jõudsid vanglatesse uimastid, rahast läheb pool nüüd kinnipeeteva tekitatud kuriteo kahju hüvitamiseks.