Eelnõu eesmärk on loobuda toidupakkide vastuvõtmisest ning piirduda ainult riietusesemeid ning vabaaja veetmise vahendeid sisaldavate pakkide vastuvõtmisega.

Justiitsministeeriumi seisukohalt on kõik pakkides vangidele saadetavad toiduained, hügieenitarbed ja tubakatooted saadaval vangla kaupluses.

Praegu tuuakse vahistatutele põhiliselt üleandmiseks toidupakke, mille sees on sageli ka riietusesemeid ja hügieenitarbeid. Paki sisu ja kaalu kontrollib vanglaametnik paki toonud isiku juuresolekul.

Keelatud esemete ja ainete sissetoomise vältimiseks ning ennetamiseks teeb ametnik lahti toiduaineid sisaldavad pakid ning kontrollib käsitsi nende sisu. Toiduained antakse hiljem vahistatule üle lahtilõigatuna tükkideks või raputatult.

Kuigi pakkide kontrollimisel peetakse kinni sanitaar- ja hügieeninõuetest, ei taga see protseduur hügieenilisust. Lühikest aega säilitatavate toiduainete säilivus väheneb toimingu käigus veelgi ning soodustab nende kiiret riknemist.

Samas on tubakatoodete ja hügieenitarvete üleandmisel pakiga võimatu vältida narkootikumide ja teiste keelatud esemete toomist vanglasse.