Tänapäeval kulub täiskasvanute kogu aur materiaalsele turvalisusele ning lähisuheteks napib aega ja energiat, nendib autor. Lapsevanemate põhiline mure on, kuidas saavutada maksimaalne laste sõnakuulekus, kirjutab Postimehe arvamusküljel Gordoni perekooli koolitaja Ruti Einpalu.

Kiired elumuutused panevad lapsevanema keerulisse olukorda, sest katsed sundida last enda mugavuse nimel kuulekusele lõpevad enamasti vanema mõjuvõimu kadumisega.

See, mida pakuvad lapsele tänav, sõbrad ja meedia, on võrreldamatult peibutavam ja ohtlikum kui praeguste isade-emade lapsepõlves, nendib autor.

„Valikute paljusus ning aknast ja uksest tulvava „chilliva” elustiili promo, pealiskaudsuse ja arrogantsuse domineerimine ühiskonnas, vastutustunde muutumine sisuliselt võõrsõnaks jne — kõik see seab praegused lapsevanemad keerulisse olukorda.”

Psüühika- ja käitumishäired sagenevad just noorte hulgas. „Meie lapsed ei suuda kontsentreeruda, nad ei püsi paigal, hommikul vajavad nad erguteid ja õhtul rahusteid, nad ei vaata otsa, ja nad ei taju, et me neid tegelikult armastame,” kirjutab Einpalu.

Eesti teismelised juhivad edetabeleid koolivägivalla ja telerivaatamise osas võrreldes eakaaslastega Euroopas ja Põhja-Ameerikas. 16–18-aastastest noortest joob alkoholi vähemalt kord nädalas 27 protsenti, vähemalt korra kuus 42 protsenti.