Tallinna vanalinnas asuva vesipiibubaari töötajad Harry ja Jaan tunnistasid, et teismelised üritavad sageli tubakat osta või baaris suitsetada. “Tuleb tegelane, kelle nina vaevu üle baarileti ulatub ja nõuab piipu. Kui ütleme, et alaealistele me ei müü, siis on tavaline vastus, aga kodus mul lubatakse tõmmata, miks ma siin ei või,” üllatas neid vanemate suhtumine.

Lastekaitse liidu projektijuht Anniki Tikerpuu tõdes, et vesipiibu suitsetamine on teismeliste hulgas üha populaarsem tegevus. “Kindlasti ei peaks vesipiibu tarvitamine olema vanemate poolt aktsepteeritud, sest kui lapsel tekib harjumus midagi sisse tõmmata, siis enamasti see harjumus süveneb,” märkis ta.

Põhja politseiprefektuuri infotöötlustalituse komissar Ly Kallas nentis, et politseil on vesipiibu tarvitamist raske takistada, sest piibud ostetakse tavaliselt kodudesse ja lastakse seal vanemate poolt oma lastel ja nende sõpradel kasutada.

Tavaliselt ei arvestata sellega, et ka vesipiibu tõmbamisel kasutatakse tubakatoodet ja tubakaseaduse järgi on alaealistele selle tarvitamine ja omamine keelatud. “Algselt levis lapsevanemate ja noorte hulgas arusaamine, et see on ohutu ja ei teki probleeme. Ja eelmise tubakaseaduse valguses ei olnud tegemist rikkumisega ega tekkinudki probleeme. Uues seaduses on ka see teema reguleeritud,” viitas Kallas.

Mõni päev tagasi arutasid teismeliste laste vanemad internetiportaalis Perekool, kas muretseda lapsele vesipiip või mitte. “Meie 14-aastane väidab, et vesipiip on okei ja ei ole kahjulik tervisele. Tema klassikaaslaste mõned vanemad lausa soosivad selle tõmbamist. Nüüd soovib ta seda ka endale osta. Mida teha?” küsib üks vanem nõu.

Vastuseid tema murele tuleb nii pooldavaid kui ka eitavaid. Näiteks ütleb kahe lapse ema, et tema poeg tõmbas vesipiipu esimest korda juba 11-aastaselt ja ta ei näe selles ohtu lapse tervisele.

Nii vesipiipu suitsetavate laste kui ka neil seda teha lubavate vanemate usk vesipiibu kahjutusse põhineb vesipiipe reklaamival infol, et vee kaudu filtreerub ligikaudu 90 protsenti kahjulikest kemikaalidest ning vesipiibu tubakaga satub organismi 0,5 protsenti nikotiini ning null protsenti tõrva.

Maailma terviseorganisatsiooni raporti järgi puudub tõestus, et vesipiibu suitsetamisel kasutatavad lisavahendid muudavad selle tervisele ohutumaks. Vaatamata veefiltrile sisaldab suits süsinikoksiide, raskeid metalle ja vähki tekitavaid kemikaale.

Vesipiibu huuliku jagamisega kaasneb tõsine risk nakkushaiguste, sealhulgas tuberkuloosi ja hepatiidi levikuks. Tubakaseaduse järgi on kõik tubakatooted kahjulikud ning seadus keelab tubakatoote tarbimise alaealiste poolt.