Alkoholi tarbimises noorte hulgas pole küll midagi uut, kuid selle ulatus ja alkoholi populaarsuse tõus juba väga noorte seas on kasvanud ülimalt tõsiseks probleemiks, millega üha suurem hulk lapsevanemaid igapäevaselt kokku puutub, teatab ELVL.

Lapsevanemad on selles võitluses praegu üksi, kuna teismelistele avaldab sügavamat mõju hoopis laiaulatuslik reklaam, kus alkoholi sisaldavate jookide tarbimist näidatakse kui ahvatleva ja sotsiaalselt kõrgelt tunnustatud elu lahutamatut osa. Osa täiskasvanutest unustab, et alaealiste puhul ei ole alkoholi tarbimine kunagi kultuurne ega kuulu traditsioonide või heade tavade hulka, seisab liidu avalduses.

ELVLi teeb äärmiselt murelikuks ükskõikne suhtumine alaealistele alkoholi müüvasse Õllesummerisse, samuti ükskõiksus ka sellele eelnevate ja järgnevate ürituste alkoholimüügi või kauplejatepoolse alkoholimüügi suhtes alaealistele.

Samuti peab ELVL absurdseks ka alkoholitootjate vabandusi, nagu oleks alaealistele alkoholi müüki raske takistada, kuna inimeste välimus on petlik — sünniajaga isikut tõendava dokumendi küsimine on täiesti igapäevane nähtus näiteks Põhjamaades.

Eesti Lastevanemate Liit teeb ettepaneku üle Eesti kõikidele omavalitsustele teavitada kõiki alkohoolsete jookide müügiluba omavaid ettevõtteid, et nüüd ja edaspidi tühistatakse kaubandusettevõtete ja ürituskorraldajate alkoholimüügi luba koheselt ning uue loa väljastamisel kasutatakse maksimaalset võimalikku keeluaega juhul, kui on leidnud tõendamist alkoholi müük noorematele, kui seda lubab kehtiv seadusandlus.

Lapse tervise seisukohast vaadates pole vahet, mitmendat korda kaupleja seadust rikkus.

Samuti kutsub ELL riiki ja kohalikke omavalitsusi üles teostama põhjalikumaid ja tihedamaid kontrolle kaupluste ning üritusekorraldajate seaduskuulekuse osas.