"Kõige halvem selle asja juures on see, et sain seda lapse jutust juhuslikult teada alles mitu nädalat pärast kooli algust," lausus teise klassi õpilase ema, kirjutab Meie Maa. "Ma ei ole küll sellega nõus, et laps saab koolis süüa pärast teist tundi, eelmisel aastal anti neile süüa näiteks alles 10.30. See on tund aega hiljem kui praegu ja on enam-vähem normaalne aeg. Laps ütles, et pärast teist tundi pole tal eriti isu ja teistel lastel samuti mitte. Nokivad niisama toitu."

Eile korjati kooli juures 3.a klassi õpilaste vanemate allkirju esildisele, mis on kavas käesoleval nädalal esitada Kuressaare gümnaasiumi direktorile Toomas Takkisele. Meie Maa andmeil on aktsiooniga liitumisest huvitatud ka teiste klasside õpilaste vanemad.

"Mida teised klassid teevad, ei tea, kuid ka nende klasside õpilaste vanemad on olnud väga ärevil ja negatiivselt häälestatud nii varajase lõunasöögi osas," lausus üks allkirjade kogumise initsiaatoreid. Ta ei soovinud avaldada, kui palju allkirju eilseks kokku oli saadud, sest allkirjade kogumine veel jätkub.

Toomas Takkisele saadetavas esildises märgivad lapsevanemad, et lõunasöögi kellaajaga 9.45-10 ei saa nad nõustuda seepärast, et liiga vara lastele antud toit jääb suures osas söömata, kuna neil ei ole kõhud veel tühjad ja ajaliselt on see hiline hommikusöök.

Kui laps sööb lõunat nii vara, venib koolilõuna ja õhtusöögi vaheline aeg lubamatult pikaks ehk 7-8 tunnini, mil kodus saab sooja õhtusööki. Väga paljud lapsed käivad huviringides ja võtavad osa treeningutest vahetult pärast koolitunde. Isegi kui treeningute ja tundide vahele jääb aega, on see nii napp, et koju sööma ei jõuta. Suur osa lapsevanemaid aga saab kodus sooja toitu pakkuda alles pärast tööpäeva lõppu, kella 17-18 ajal või veel hiljem.

Kui laps ei suuda süüa koolilõunat nii varajasel kellaajal, kõigest 2-2,5 tundi pärast hommikusööki, saab tal kõht tühjaks juba enne koolitundide lõppu. Tühi kõht ei lase õpilasel tunnis kaasa töötada, ammugi siis koolivälistest üritustest maksimaalselt osa võtta.

Vanemad leiavad, et võileibade või muu sellise kiire toidu kooli kaasa andmine ei ole hea lahendus, kuna selline toit on ebatervislik. Iga päev niimoodi toitudes rikuvad lapsed oma tervist. Areneval organismil on aga elutähtis saada tervislikku toitu kindlatel ja õige ajavahega kellaaegadel.
Tuginedes eelnevale paluvad vanemad 3.a klassi õpilaste koolilõuna kellaaega 9.45-10 muuta kaks tundi hilisemale ajale ehk vahetunnile kell 11.45-12.

"Teame, et seoses kooli õpilaste arvu suurenemisega on sööklal raske nii lühikese ajaga teenindamisega toime tulla. Seetõttu palume arutada ka ettepanekut lühendada nelja koolitundi 10-15 minutit ehk kuni 11.30 (35ni) ja lubada õpilased varem sööklasse ning viies tund saaks alata vastavalt ajaliselt varem," seisab esildises. "Loodame jõuda kokkuleppeni, mis rahuldaks nii kooli, söökla kui ka lastevanemate huve."

Toomas Takkis ütles, et kooli juhtkond räägib õpilaste toitlustamisest siis, kui on lapsevanemate pöördumise kätte saanud ja asja arutanud. Õppealajuhataja Maidu Varik lükkas ümber väite, et lõunaaja varasemaks nihutamine on tingitud KG ja Kuressaare põhikooli ühendamise järel suurenenud õpilaste arvust, mistõttu tulebki lõunaajad sööklas järjekordade vältimiseks päeva peale ära hajutada.

"Õpilaste arvu muutus ei oma asjas küll olulist rolli, sest meil oli mõned aastad tagasi 1280 õpilast ja praegu on veidi üle 900," osutas Maidu Varik. "Sööklas on kohti umbes 180. Eelmisel aastal toitlustati osa algklasse kolmanda koolitunni ajal (10.-10.45), nii et õpetajad pidid vahepeal tunni katkestama või osalt kasutama vahetundi. Nii et tegemist on ikkagi optimaalseima variandi otsingutega, seades esiplaanile õppetöö korraldamise."