"Juba aastaid on Tallinn eraldanud Vanalinna hariduskolleegiumile suuri investeeringuid, mille eest on koolipere olnud väga tänulik. Tänu neile investeeringutele on korda tehtud mõned Tallinna vanalinna unikaalsemad majad. Heaks näiteks on Vanalinna hariduskolleegiumi gümnaasiumihoone Vene 22 ning ka meie põhikoolihoone Vene 15. Paraku on kõikide vanalinna hoonete renoveerimine muinsuskaitse erinõuete tõttu mitmeid kordi kallim võrreldes tavahoonetega," seisab kirjas, millele on alla kirjutanud
Vanalinna hariduskolleegiumi direktor Kersti Nigesen ja kooli hoolekogu esimees Kalle Sults.

"Kinnitame Tallinna linnale, et Vanalinna hariduskolleegium ei soovi linnalt lisaressursse nn „Okasroosikese lossi“ hoone remondiks ega halduseks. Oleme antud ruumides juba teostanud sanitaarremondi ning elektritöid. Tingimused on juba praegu paremad kui mõneski teises õppehoones, kus lapsed juba aastaid õpivad (Aia 13, Pühavaimu 8 remontimata osa). Vanalinna hariduskolleegiumil on 20-aastane kogemus kodanikuinitsiatiivi kaasamisel, oleme kindlad, et suudaksime ka „Okasroosikese lossi“ korrastada," kinnitavad koolijuhid.

"Meie kool on aastatega oma tegevust tunduvalt laiendanud. Vanalinna hariduskolleegiumi on viimastel aastatel juurde tulnud üle 90 erivajadusega lapse. Kuna kunstikooli tunnid ei mahu enam meie põhikooli ruumidesse ning lahendust ei paku ka ülekoormatud gümnaasiumihoone, siis vajab Vanalinna hariduskolleegium hoonet, kuhu koondada kogu oma huviharidus," märgitakse kirjas.

Koolijuhtide hinnangul ei ole mõte viia kunsti- ja muusikaharidus õhtupoolsesse vahetusse realistlik, kuna tegemist ei ole tavapäraste huviringidega, vaid eraldi riikliku õppekava alusel töötava kunsti- ja muusikakooliga, mis ei mahu ära üldhariduskooli ruumidesse ning tavaklassiruumid ei vasta muusikakooli spetsiifikale, kuna seinad kostavad läbi.

"Kuna päästeamet on tunnistanud Aia tänav 13 hoone praegusel kujul kasutamiskõlbmatuks, siis oleme kindlad, et ka linn on huvitatud parimate tingimuste pakkumisest kooliõpilastele. Seda eriti veel olukorras, kus linna rahanduslikku olukorda antud otsus ei mõjutaks. Seevastu Aia tänav 13 hoone taastamine õppekõlbulikuks nõuaks väga suuri rahalisi investeeringuid.

Vanalinna hariduskolleegiumile on teada, et haridusküsimused on Tallinnale siiani olnud primaarne valdkond. Loodame, et see jätkub ka tulevikus, eriti veel olukorras, kus meie palve ei ole rahaline, vaid tingitud olukorra sundseisundist.

Heas usus, et Tallinn on huvitatud hariduse parendamisest vanalinnas, pöördume käesoleva kirjaga Tallinna linnavalitsuse poole, et kõigepealt väljendada tänulikkust meie senise koostöö eest. Jääme lootma, et Tallinna arenguprioriteediks jäävad ka tulevikus õpilased ning eriti erivajadusega õpilased, kelle arvelt on meie kool viimastel aastatel tugevalt laienenud. Seetõttu jääme lootma, et Vanalinna hariduskolleegium saab ka edaspidi kasutada Uus tänav 19 asuvat hoonet," märgivad koolijuhid.

Tallinna linnavalitsus saatis septembri alguses Vanalinna hariduskolleegiumile kirja, kus teatas Uuel ja Vene tänaval asuva maja ruumide kasutuslepingu ülesütlemisest.

Lepingu ülesütlemisel on kolmekuuline tähtaeg, mis tähendab, et 19. detsembriks peavad ruumid olema vabastatud. Vastasel korral lubab linnavalitsus kohtusse pöörduda.