Kuigi nime poolest jääks nelja-aastase õppe läbinute kraad bakalaureuseks, laieneksid neile samad õigused, mis magistrikraadi omanikele, kirjutab Postimees.

Juhul, kui valitsus kvalifikatsioonide vastavuse määruse eelnõu heaks kiidab, saavad kõik magistrikraadiga võrdsustatud diplomite omanikud juba järgmisel õppeaastal doktoriõppesse kandideerida, ütles haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse talituse juhataja Annika Tina ütles.

“HTMi huvi on leida kõige tõhusam moodus, kuidas nelja-aastaste bakalaureuste konkurentsivõime tagada,” rääkis Tina. Ta lisas, et peamine probleem, mis uue määruse kooskõlastusringil kerkis, on küsimus nelja-aastase bakalaureuse edasiõppimise võimalustest ja vajadustest.

Seadusemuudatusega piiratakse õigust riigi kulul teist korda samal kõrgharidusastmel õppida. Kuna vanade õppekavade bakalaureusi loetaks juba sisuliselt magistrikvalifikatsiooniga inimesteks, ei tohiks nad kolmeaastasele bakalaureuseõppele järgnema mõeldud magistriõppe riigieelarvelistele kohtadele kandideerida.

Ülikoolid võivad Annika Tina sõnul tänavu vana õppekava bakalaureusekraadiga õppureid võtta nii 3+2 kui ka viimast aastat 4+2 magistriõppesse, mis uue haridussüsteemiga hästi ei kohandu.

Mitme ülikooli õppeprorektorid on avaldanud arvamust, et kindlasti tuleks mõelda välja võimalus vana õppekava bakalaureusekraadi omanikele täiendava astme loomiseks, mis võimaldaks paremini kandideerida doktoriõppesse.