“Endise riigisekretäri (Euroopa asjade alal — toim.) ning ENPA inimõiguste komisjoni eesistuja Rene van der Lindeni maine on sattunud löögi alla, pärast seda kui teda on hakatud süüdistama märkimisväärse segaduse tekitamises ning erapooliklikkuse puudumises,” kirjutab de Volkskrant, edastab Eesti Päevaleht Online.

Põhjuseks on sel suvel tehtud ametlik visiit Venemaale, tutvumaks suure kinnisvaraprojektiga. Artikli autori, Merijn Rengersi väitel on projekti eestvedajaks Piet Schreurs, kes on Van der Lindeni sõber aegadest, mil ta töötas Limburgi kaubanduskoja nõunikuna (1989-1992). Scheurs tunnistas vahetult enne Van der Lindeni visiiti Vene pressile, et Van der Lindenil on tema firmas nõustav funktsioon.

Schreusi sõnul tegi Linden talle sõbrana teene. “CDA-senaator Van der Lindeni visiit oli sõbra teene,” ütles Schreus. “Me teame üksteist Limburgist. Rene on Euroopas tähtis mees. Tema olemasolu on mind tohutult aidanud.”

V-Pargi kinnisvaraarenduspiirkond asub Moskvast 200 kilomeetrit ida pool paiknevas Vladimiri regioonis. Pärast 500 miljonit eurot maksva projekti valmimist, kavandab Schreus veel 13 logistikakeskuse rajamist Venemaale.

Rengers toob esile ka Russia Today´le antud teleintervjuus, milles Van der Linden avaldas lootust, et pärast tema ametiaja lõppu 2008. aasta alguses asub ENPA esimehe ametisse venelane.

Mainitakse ära ka riigikogu liige Marko Mihkelson, kes kirjutas oma blogis, et Van der Linden on liiga kaugele läinud. Mihkelsoni sõnul on selgelt näha, et Van der Linden, kuigi ta ei tohiks enda järeltulija valimisse sekkuda, toetab Venemaad.

Rengersi sõnul on Van der Lindeni objektiivsust kritiseerinud nii USA Jamestowni fondi mõttekoda kui ka Hollandi konservatiivne parlamendisaadik Frans Weekers.

Leht tsiteerib ka Van der Lindenit ennast, kelle sõnul on tema vastu suunatud süüdistused poliitiliselt motiveeritud. “Eesti ja Venemaa vahelised suhted on keerulised,” ütles ta. ”Mul ei ole Venemaal majanduslikke huve.”