Eestit väisanud Van Der Lindeni kohtumisel riigikogu liikmetega tuli muuhulgas käsitlusele ka olukord Valgevenes. Van Der Lindeni sõnul selles riigis probleeme ei ole ning kõik inimesed on oma eluga rahul, teatas Valgevene toetusgrupp.

„Ma ei suuda seda avaldust uskuda,” lausus mittetulundusühingu Valgevene Uus Tee juhatuse liige Pavel Morozau. „Valgevene kaotas Euroopa Nõukogus vaatleja staatuse juba 1997. aastal, kuna riigis röövitakse ja tapetakse opositsioonipoliitikuid ja ajakirjanikke, surutakse maha kõik vaba ajakirjanduse ilmingud ja toimuvad pidevad repressioonid kodanike suhtes.

Kui Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee president sellest ei tea, nagu ka Eesti kodakondsuspoliitika põhimõtetest, siis on ta äärmiselt ebakompetentne. Kui aga teab, siis on ta kahepalgelisus ennekuulmatu,” lisas Morozau.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee võttis 2006. aasta aprillis vastu raporti, kus mõistis hukka sama aasta märtsis toimunud ebademokraatlikud presidendivalimised ja demokraatlike jõudude pideva hirmutamise ja tagakiusamise. Valgevenes võeti vahetult enne valimisi vastu seadus, mis võimaldab kriminaalkorras karistust osalemise eest ametlikult registreerimata ühendustes või näiteks „Valgevenet diskrediteeritava informatsiooni” edastamise eest välisriigile.

“Siin Eestis elavad ja õpivad peale minu veel mitmed noored, keda Valgevene võimud on taga kiusanud nende poliitiliste vaadete tõttu. Ja siis ilmub härra Van Der Linden, kes väidab, et Valgevenes elavad inimesed on kõik õnnelikud ja kui kuskil üldse kedagi diskrimineeritakse, siis Eestis,” lausus Morozau. Morozaule presidendi solvamise eest esitatud kriminaalsüüdistus tähendaks kuni 5-aastast vanglakaristust, seetõttu ei saa ta oma kodumaale tagasi pöörduda.