Eksperthinnangu koostajad rõhutasid, et Peipsi on reguleerimata veekogu, millele on iseloomulikud harva esinevad kõrged veeseisud ning seetõttu ei ole võimalik looduslikke üleujutusi vältida, vaid üksnes nende mõjusid teatud määral leevendada, teatas keskkonnaamet.

„Keskkonnaameti poolt tellitud Piirissaare veerežiimi võimalikke mõjureid uurinud ekspertiis sedastas, et lähtuvalt Peipsi veetasemest on Piirissaare veeprobleemid tsüklilise iseloomuga,“ ütles keskkonnameti looduskaitse juhtivspetsialist Kaili Viilma.

„Samas märkis ekspertiis, et kui liivaladestuseala ja võsaraie võimalikud mõjud on ebaolulised, siis sadama laiendusega võidi sulgeda looduslikud äravoolud, mis võivad sademerohketel perioodidel
mõjutada Tooni külast vahetult lõunasse jääva ala veerežiimi,“ lisas Viilma.

Eksperthinnangus soovitati sadama piirkonda rajada kaks truupregulaatorit, paigaldada liivaladestusala teenindustee ning Saare ja Tooni küla ühendava tee alla truubid, samuti puhastada looduslik äravoolusäng saare lõunaosas.

Ekspertiisis hinnati Peipsi järve veetaseme dünaamikat, saare lõunaossa Eesti Väravate projekti raames rajatud liivaladestusala ning sadama rekonstrueerimise ja võsaraie võimalikku mõju saare veerežiimile. Eksperthinnang põhines Peipsi järve veetasemete mõõdistustel, lidarskaneeringu alusel koostatud kõrgusmudelitel, ortofotodel, ladestusala mõõdistusandmetel, ajaloolistel kaartidel ning saare varasematel külastustel talletatud informatsioonil.

Keskkonnaamet kavatseb eeloleval aastal tellida Piirissaarele truupide paigaldamise ja võsastunud niitude puhastamise lammialadel ja külade piirkonda jäävatel mineraalmaadel. Samuti on LIFE-Nature programmi projekti DRAGONLIFE raames kavas puhastada olemasolevad tiigid ning rajada ka mõned uued tiigid kahepaiksete asurkonna toetamiseks. Paralleelselt toimub 23. maist kuni 30. juunini Piirissaaret hõlmava Peipsiveere looduskaitseala kaitse-eeskirja eelnõu avalik väljapanek. Tänavu alustatakse ERFi rahastuse toel ka Peipsiveere looduskaitseala kaitsekorralduskava koostamisega.