Uut tüüpi gripiviirus H1N1 on jätkuvalt peamine maailmas ringlev gripitüvi ning prognooside põhjal võib järgmistel kuudel viirusepuhang veelgi hoogustuda. Üks olulisemaid gripileviku piiramise vahendeid on vaktsineerimine, mille puhul võib aga osutuda keeruliseks tagada lühikese aja jooksul piisav tootmisvõimsus.

Eile vastuvõetud strateegia käsitleb vaktsiinide väljatöötamist ja liikmesriikide toetamist vaktsiinide hankimisel. Samuti rõhutatakse strateegias pandeemiaalase koostöö olulisust liikmesriikide vahel ning ka kolmandate riikide toetamist. Tähelepanu pööratakse gripipuhangu sotsiaalsetele ja majanduslikele aspektidele.

Koos strateegiaga avaldas komisjon viis töödokumenti, mis kirjeldavad soovitusi pandeemiaga võitlemisel. H1N1 gripiviiruse pandeemiat käsitleva ELi strateegia ja viis sellega seotud töödokumenti võetakse aluseks ELi tervishoiuministrite erakorralisel kohtumisel, mis toimub 12. oktoobril.

Eestis on tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste labor kinnitanud augusti lõpu seisuga ligi 60 H1N1 juhtu. Kõik Eestis kinnitatud haigusjuhud on olnud kerge kuluga, haiged on paranenud ilma tüsistusteta.