Õiguskantsler Allar Jõks nõudis tänavu suvel Pagajeva vallandamist, kuna linnajuht ei oska nõutaval tasemel eesti keelt. Valitsuse määrus kehtestab kohaliku omavalitsuse juhtide hulka kuuluvale ametnikule nõudeks osata riigikeelt kõrgtasemel.

Pagajeva ütles ETAle, et ta on endiselt ametis ja õpib jätkuvalt eesti keelt. Pagajeva sõnul tuleb tal jaanuaris algtaseme keeleeksam.

Keeleinspektsiooni Ida-Viru järelevalvetalitus on kontrollinud korduvalt Pagajeva riigikeele taset ning tõdenud iga kord, et ametniku keeleoskus on nõrk. Samas anti talle aina uuesti pikendust riigikeele tasemeeksami sooritamiseks.

Õiguskantsler on aga arvamusel, et aselinnapead ei oleks tohtinud üldse sellele tööle vormistada, või oleks pidanud tööle vormistamise järel vastavalt keeleseaduse täitmise kontrolli korrale tegema ettepaneku tühistada aselinnapea ametisse määramine, kuna ta ei oska eesti keelt nõutaval tasemel.

Pagajeva (51) on sündinud Gruusias ja lõpetanud Vologda Tehnoloogia Instituudi insener-tehnoloogi erialal. Ta on olnud ka Narva-Jõesuu linnavolikogu esimees. 1999. aasta kohalike omavalitsuste valimistel sai Pagajeva 132 häält, mis oli Narva-Jõesuu parim tulemus.