Tasakaalustatus, erapooletus ja igakülgne teavitamine on need sõnad, mida ajakirjanike liidu läkituses kõige sagedamini kohtab, teatas raadio Vaba Euroopa.

Soovitustes kohalike omavalitsuste lehtedele paneb liit südamele käia kohalike valimiste kampaania ajal ajakirjanduseetika üldiste põhimõtete järgi.

Enamikku omavalitsuste lehtedest paneb kokku keegi, kellele see pole põhitöö, näiteks valla sotsiaalnõunik ja seetõttu ei looda liidu esimees Allan Alaküla, et need põhimõtted kohe omaseks saavad. Praegusel hetkel on valdade-linnade ülalpeetavad lehed ennekõike võimulolijate hääletoruks, märkis raadiojaam.

“Üldiselt on kohalike omavalitsuste lehed vallas võimuloleva erakonna ja valimisnimekirja teenistuses ja seda peetakse üldiselt ka loomulikuks. Ajakirjanike liit tahab öelda, et valimiskampaania ajal tuleks arvestada ka mõnede muude reeglitega,” teatas Alaküla.

Ajakirjanike liit soovitab muuhulgas ka seda, et omavalitsuste väljaannetes ei tohiks avaldada tasulist valimisreklaami, vaid kõik kandideerivad jõud peaksid saama proportsionaalse esindatuse.

“Me lähenesime küljest, et kui seda lehte antakse välja selle valla elanike raha eest, maksumaksjate raha eest, siis esindusorganisse valimisel ei peaks rahakoti suurus lugema,” põhjendas Alaküla.

Samuti ei võiks lehe valimisdisskussiooni rubriigi toimetajaks olnud isikut enne valimisi välja vahetada.

Tarmu Tammerk Eesti Ajalehtede Liidust seevastu näeb praeguses algatuses märki sellest, et ajakirjanike Liit on jõudnud identiteedikriisini. Ajakirjanike liidu esimees ei tööta ajakirjanikuna, vaid edastab Tallinna linnavalitsuse ametlikke teateid ja samamoodi tegeleb ajakirjanike liit küsimustega, millel pole ajakirjandusega otsest pistmist, sest vallalehed edastavad ju hoopis ametlikke teateid, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Ja kui nüüd veel kaasata kümned ja kümned vallalehed üle Eesti niiöelda päris ajakirjanduse mängureeglite alla, kusjuures töötajad on ju vallaametnikud, kelle töökohustuste hulka kuulub ametliku informatsiooni edastamine vallarahvale, me ei saa ju nõuda, et nad peaksid kinni sõltumatu ajakirjanduse reeglitest,” sõnas Tammerk. Alaküla võrdlus nagu saaks mõnevõrra kõrvutada avalik-õiguslikku meediat Eesti Raadio ja ETV näol vallalehtedega, on Tarmu Tammerki sõnul kohatu ja tegemist on mõistete segiajamisega.