Piketi korraldaja, Leisi elanik Erki Kuusk ütles Meie Maale, et vallavalitsue luba on tal olemas ja eile said ka kuulutused mitmele poole üles pandud. Inimesed on oodatud komandohoone juurde homme kell 10.15, kirjutab ajaleht Meie Maa.

Kuuse sõnul on plaanis sõnavõtud, mis ehk ka Tallinna ülemuste kõrvu jõuavad, kui nood muidugi vajalikuks peavad ning aega leiavad piketil osaleda. “Idee on rahvakogunemisega näidata, et inimestel pole komando kinnipanek ükspuha. Palju see küll päästab, sest kohalik päästepealik ütle mulle, et läheb nii nagu Tallinn on otsustanud,” rääkis Kuusk.

Kuna pikett toimub tööajal, ei osanud Kuusk ennustada, kui palju inimesi kohale võib tulla. “Selge on, et inimesed on tööl ja sealt ära tulla ei saa. Aga teised võiksid tulla oma komando säilitamiseks toetust avaldama,” rääkis ta, lisades, et tema andmeil on vähemalt üks kohalik firma lubanud piketi ajaks töö katkestada ja kogu paarikümneliikmelise kollektiiviga kohale tulla.

“Rahvas ei saa aru, kuidas ei leita nelja mehe raha sellele komandole juurde. Näiteid, kus kohapealne komando on inimestele suureks abiks olnud, on ju palju. Ja küsimus pole ju üksnes Leisi vallas. Komando abi ulatub mujale üle valla piiride,” rääkis Kuusk.

Leisi vallavanema Ludvik Mõtlepa sõnul on Leisi komandi sulgemine valla jaoks suur probleem nii nagu ka kõikvõimalikud muud reformid. “Riik viib järjest kõiksugused oma allasutused vallast välja, mingisugustesse keskustesse. Põhjenduseks on, et alati saab ju interneti teel kõiksugu teenused kätte,” vahendas portaal saarlane.ee vallavanema muret.

Päästeteenust interneti kaudu aga küll kuidagi korraldada ei ole võimalik ja seepärast ei taha ka vald kuidagi leppida Leisi päästekomando sulgemisega. “Ikkagi suhteliselt suur piirkond on taga ja kui peaks juhtuma veel mitmes kohas korraga õnnetusi olema, siis see, et 2200 inimest jääb välja sellest poole tunni päästevõimekusest, on suur kaotus,” rääkis vallavanem.

Mõtlep on skeptiline vabatahtlike päästeühingu käivitamise suhtes. “Meil ei ole läheduses ühtegi suurt tootmisettevõtet, kus oleks noori mehi palju käepärast, et nad saaksid kiirelt reageerida ja välja sõita. Mehed on küllalt kaugel Leisi keskusest. Siia kohale saamine võtab aega ja selle käivitamist ei pea hästi reaalseks,” sõnas ta