Saaremaal Leisi vallas makstakse enamik maamaksu metsa- ja põllumaadelt. Tänavuseks aastaks on vald planeerinud saada maamaksu 140 000 eurot, millest elamualuse maa osakaal on umbes seitse protsenti, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuidas täpselt valla eelarve võib muutuda, on raske veel üksikasjalikult ennustada, sest tulevane maamaksuvabastus puudutab just kodualust maad, mitte kogu elamumaad, ja sedagi piiratud ulatuses. Koalitsioonileping näeb ette kaotada alates 1. jaanuarist 2013 kodualuse maa maamaks tiheasustusega piirkonnas kuni 1500 ruutmeetri ja hajaasustusega piirkonnas kuni kahe hektari ulatuses.

Leisi abivallavanem Enne Reis oletas, et uue seadusega võib vallal jääda saamata ligikaudu 10 000 eurot maamaksuraha.

„Ka praegu kehtib elamualuse maa maamaksuvabastus pensionäridele ja represseeritutele, mistõttu jääb vallal saamata umbes 3000 eurot. Ka täiendav saamata jääv 7000 eurot mõjutab valla eelarvet ja riik peaks selle riigieelarvest hüvitama,” sõnas Reis.

Harjumaa Jõelähtme vallavanema Andrus Umboja sõnul moodustab elamumaalt makstav maamaks nende vallas 177 290 eurot ja maamaksu laekub üldse valla eelarvesse kokku 707 820 eurot. Seega on elamumaa osakaal maamaksu laekumises 25%.