Valkla hooldekodu on ainus kinnist erihooldekandeteenust pakkuv hooldekodu kogu Eestis ja sinna suunatakse kohtu korraldusel inimesed, kes võivad oma tegudega olla ohtlikud endale või teistele.

AS-i Hoolekandeteenused esindaja Ave Lillemäe sõnul on Valklas praegu 91 asukat, keda ettevõte nimetab klientideks. Töötajate vigasaamisega lõppenud intsidente on ligi kahe aasta jooksul ehk alates eelmise aasta algusest tulnud ette kokku viiel korral ehk keskmiselt kolmel korral aastas.

"Et hoida ära ka neid erandlikke juhtumeid, on Valklas kasutusel majasisene turvasüsteem, mis võimaldab töötajatel ohtliku olukorra tekkides endale kiiresti abi kutsuda," kinnitas Lillemäe. "Kõik meie töötajad saavad tööle asumisel väljaõppe ja ettevalmistatuse, kuidas erinevates olukordades käituda, et tagada esmalt iseenda turvalisus ning seejärel tegeleda tekkinud olukorraga," lisas ta.

Lisaks on Lillemäe kinnitusel sellel aastal investeeritud turvalisuse suurendamisse ka lisakoolituste näol. "Alustasime töötajate enesekaitse turvataktika koolitustega. Igal aastal toimub ka klienditööalane koolitus "Toimetulek agressiivse käitumisega", mis annab töötajatele töövõtteid kriisiolukordadeks," lisas ta.

Augustis Valkla hooldekodust põgenenud tumm patsient nimega Andrus püüdis eelmise nädala reede öösel taas põgeneda ja taaskord sai viga ka hooldekodu töötaja. Delfile teadaolevalt peksis Andrus hooldekodu naistöötajat metallist esemega ja põhjustas viimasele sellega pea piirkonnas tugeva verejooksu. Teisel hooldekodu töötajal õnnestus mehe põgenemine tõkestada.

Sama mees põgenes Valkla hooldekodust ööl 18. augustit. Tol korral kasutas ta hooldekodu töötaja vastu vägivalda ja võttis talt uksekaardi ära. Väidetavalt on tegemist sama patsiendiga, kes viie aasta eest põgenedes ründas inimest, kes mõned kuud hiljem suri.

Augustikuise juhtumi valguses võttis Delfiga ühendust ka üks anonüümsust palunud Valkla hooldekodu tegevusjuhendajatest, kes rääkis, et Valkla Kodu töötajad on vägivaldsete asukate ees täiesti kaitsetud ja kõigis kaheksas osakonnas peavad nad ka päeval töötama üksi, ehkki ette on sel ajal nähtud kaks töötajat. Vaimse puudega, skisofreeniahaigeid või autistlikke asukaid ehk kliente on osakonnas aga enamikul juhtudest üle kümne.

AS Hoolekandeteenused peab praegu 44 erinevat hooldekodu üle kogu Eesti, kus viibib enam kui 2100 inimest ja töötab ligi 750 asukatega vahetult tegelevat töötajat.

"Kahe aasta jooksul ehk 2017. aasta algusest tänaseni on meil kogu ettevõttes registreeritud 23 juhtumit, mil kliendi ja töötaja omavahelise suhtluse käigus on saanud kannatada töötaja. Neist kaks on olnud raske tagajärjega," ütles Lillemäe.