MTÜ Halastaja Samaarlane juhataja Vladimir Neeme ütles BNS-ile, et osa inimesi on juba Vihterpalust Männikule toodud, osa on veel Vihterpalus. Koos teiste eluaseme kaotanutega hakkavad Akadeemia tee ühiselamu korteritest väljatõstetud inimesed Männiku metsas puid tegema.

Neeme sõidutas Akadeemia tee majast välja aetud inimesed paar päeva pärast väljatõstmist Vihterpalu kordonisse. Kordon kuulub piirivalvele, kuid kristlik ühing Samaaria rendib neilt hoonet.

Kokku on samariitlaste hoole all olnud seitse Akadeemia tee ühiselamutest väljatõstetut, neist kolm on naised. Üks Akadeemia tee elanik leidis Vihterpalus ühes talus sulasena tööd. Neeme sõnul polnud kellelgi neist seitsmest ühiselamusse sissekirjutust.

Neeme sõnul peavad kodutud Vihterpalust ära tulema, kuna piirivalve ei lubanud kordoni ruumidesse ahjusid sisse panna ning tahab veel aastaid kehtivat rendilepingut enne tähtaega lõpetada. Ta oli kindel, et selle eesmärk on neid sealt välja saada.

Põhja piirvalve piirkonna pressiesindaja Maarja Sinilaid ütles BNS-ile, et Vihterpalu kordonis on ületalve võimatu elada, kuna seal pole kütet.

“Meil keelati ära ajutiste ahjude sissepanek, kuigi ma ei saa aru, miks. Küllap selleks, et neid sealt välja saada,” ütles Neeme. “Igalt poolt öeldakse, et laske jalga. Põhja piirivalve ülem ütles, et vii oma kodutud heaga ära, Padise vallavanem põhimõtteliselt ähvardas,” lisas ta.

Põhja piirivalve piirkonna logistikaülem Vello Suuder ütles BNS-ile, et leping kehtib veel mitu aastat ning piirivalve tahab selle enne tähtaega lõpetada.

“Lõpetamise eesmärk on ainult üks — ebaperemehelik suhtumine riigivarasse,” ütles Suuder. Ta lisas, et rentnik ei tohiks vara käest lasta, kuid praegusel juhul on olukord ainult halvenenud.

“Käisime kontrollimas. Meiepoolseid ettekirjutusi polnud täidetud, vigu polnud likvideeritud. Neeme ei ole olukorda parandanud, vaid lasknud halvemaks minna,” sõnas ta.

Suuderi sõnul annab piirivalve kordoni rendile vallale või kellelegi teisele, teenistusülesanneteks seda vaja pole.

Neeme sõnul valmistab ta praegu kodututele ette elamist Männikul.

“Sain maatüki, mõned soojakud ja ühe sõjaväeonni. Praegu otsin sinna ahjusid,” rääkis Neeme. “Kuulsin just reedel, et Mustamäe metsa all pidi olema veel inimesi, mitu neist väga haiged ning osa ka sissekirjutusega inimesed. Küllap me ei leidnud neid tookord lihtsalt üles,” lisas ta. Neeme lubas, et läheb mõnel päeval vaatama, kas ja kus veel keegi väljatõstetutest metsas on.

Neeme rääkis, et on linnapea Tõnis Paltsile saatnud faksiga kaks kirja, kuid pole saanud mingit vastust. Tallinna abilinnapea Anders Tsahkna ütles BNS-ile, et ei tea nende inimeste hetkeolukorrast ega asukohast midagi.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima sõnul on ta kursis sellega, et ühiselamutest välja tõstetud inimesed viiakse Männikule. Keldrima sõnul on kodututel praegu võimalik minna öömajja või varjupaika.

Neeme lisas, et öömajas ja varjupaigas saavad inimesed olla ainult öösiti, päevad peavad nad mööda saatma kusagil mujal.

“Tahan neile teha sellised tingimused, et nad saavad olla seal ööpäevaringselt, teha tööd ning ööbida,” ütles Neeme. Ta rääkis, et mõtleb sellele, kuidas saavutada võimalust viia kodutud arsti juurde, kuna kaks neist on tuberkuloosihaiged ning metsas pidavat olema veel mitu raskesti haiget inimest.

Keldrima sõnul on linna järgmise aasta eelarves selliste inimeste rehabilitatsiooni ja sotsialiseerimise projekti jaoks raha.