“Ühiselamutest väljaaetud elanikud enam ühekski päevaks lageda taeva alla ei jää,” ütles Mustamäe linnaosa vanem Voldemar Trumm täna ETAle. “Inimesed ei pea muretsema — neid toidetakse ja hoitakse soojas,” kinnitas Trumm.

Mustamäe vanema sõnul võtab esmaspäeval linnaosa valitsus ühendust mittetulundusühinguga Halastaja Samariit, mis majutas osa tänavale või metsa alla jäänud ühiselamute elanikke nädalavahetuseks Vihterpalu endisesse piirivalvekordonisse. “Siis selgub, kas eraldada heategevusühingule raha või majutada nende hoole all olevad kodutud mujale,” sõnas Trumm.

Ta lisas, et esmaspäeval kell 11 kogunevad linnapea Tõnis Paltsi juurde korralisele istungile kõik linnaosade vanemad ning üks peaküsimusi on Akadeemia tee ühiselamute asukatega seonduv.

Tallinna volikogu koalitsiooninõukogu arutas ühiselamute skandaali reedel ja otsustas, et tänavale tõstetutega peab tegelema linna sotsiaal- ja tervishoiuamet. Koalitsiooninõukogu liige Jevgeni Tomberg ütles ETAle, et tuleb selgitada, kui paljud väljatõstetutest vajavad sotsiaalabi. “See on kohtutav, et välja tõsteti mitte ainult üürivõlglased. Igal juhul peab väljatõstmine käima kohtuotsuse alusel,” sõnas ta.

Tema sõnul tuleb majandusministeeriumi kaudu peatada ühiselamute erastamise protsess ning juhul, kui erastamiseraha ei ole veel makstud, saaks erastamise tagasi pöörata.

Tallinna Mustamäe viie ühiselamu omanik on jõuga korteritest välja visanud poolsada inimest. Väljatõstmine Akadeemia 38, 42 ja 46 ning Vilde 90 ja 96 majadest sai alguse pärast seda, kui augusti lõpus omandas majad OÜ Fennovara. Firma riputas koridoridesse teated, et 1. oktoobriks tuleb korter vabastada kõigil neil, kellel pole selles elamiseks alust.

Majandusministeeriumi teatel peavad Akadeemia ja Vilde tee üürnikud oma kodudesse jääma, sest seadus ei luba uuel omanikul üürilepingut täitvat üürnikku välja tõsta ega temaga ühepoolselt üürilepingut lõpetada. Vastavalt elamuseadusele läheb hoone müügi korral koos hoonega uuele omanikule üle ka kõik kohustused ja õigused, teatas ETAle majandusministeeriumi pressiesindaja Rain Veetõusme.