Ornitoloog Urmas Sellis ütles Oma Saarele, et suvel võeti musttoonekurg Valjalt üks sulg ja DNA analüüs näitas, et tegelikult on kurg isaslind.

“Analoogseid arusaamatusi juhtub ikka,” jätkas ta. “Nii näiteks pidasime Jõgevamaal kurg Donna pesas üles kasvanud nn kaamerapoega Mr Midiks, kes tegelikult osutus Miss Midiks.” Donna pesas toimuvat oli sel hooajal võimalik jälgida läbi veebikaamera.

Praeguseks on 6. augustil lõunamaale teed alustanud Valja jõudnud Ida-Rumeeniasse Doonau kallastele.

Rumeeniasse on jõudnud ka Hakjala kandis pesitsenud ning samuti 6. augustil rännet alustanud musttoonekurg Piia, kes praegu viibib Rumeenia põhjaosas, Moldova piiri lähedusse jäävas Iaşi provintsis. Umbes samas piirkonnas peatus Piia ka mullu.

Piia kaasa Priidu asukohta on teadlastel aga raske määratleda. “Priidu seljas olev saatja vist ei tööta korralikult,” selgitas Urmas Sellis. “Seepärast võime vaid öelda, et lind asub kuskil Ukraina keskosas.”

Augustikuu alguses jäi Priidu Põduste jõe alamjooksul nööripuntrasse kinni, kust ornitoloogid ta välja aitasid. Sellis oletas, et ilmselt sai Priidu raadiosaatja veidi viga või sattus üks linnu sulg saatjat toitega varustava päikesepatarei peale.

Priidu ja Piia poeg, kelle teadlased Kalevipoja eeskujul Priidupojaks ristisid, on juba pikemat aega peatuma jäänud Leedus. “Kaunase lähedal on üks tühjaks lastud paisjärv, kus kurgedel on söögipoolist leida kerge,” põhjendas Sellis kurepoja käitumist. Tema sõnul käisid leedu teadlased Priidupoega möödunud nädalal ka otsimas, kuid kahjuks lindu tookord ei leitud.

Urmas Sellis ütles, et musttoonekurgede teekonna üheks ohtlikumaks punktiks on Lähis-Ida kriisikolle, eriti Liibanoni ja Iisraeli alad. “Eks näe, kas nad kõik sinna jõuavad,” märkis ornitoloog.