Peaminister Andrus Ansipi sõnul on koalitsioonil missioonide jätkamise osas olemas üksmeel, sest see on vajalik riigi kaitsevõime tugevdamiseks.

„Tegutsedes koos partneritega, on põhjust uskuda, et partnerid aitavad ka meid, kui meil peaks vaja olema,“ sõnas Ansip valitsuse pressikonverentsil.

Kaitseminister Mart Laar rõhutas, et Eestil on oluline hoida seda põhimõtete, et kui meie aitame oma liitlasi täna, siis on meil alust seda abi saada ka siis, kui meil peaks seda vaja olema.

Tema sõnul arutab riigikogu riigikaitse komisjon missioonide pikendamist järgmisel neljapäeval.

Pikendamist ootab kuus missiooni

Kokku kiitis valitsus heaks kuus eelnõu, mis näevad ette Eesti kaitseväelaste osalemise erinevatel välismissioonidel kuni 2012. aasta lõpuni, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Esimese eelnõu kohaselt pikendatakse kuni kolme kaitseväelase Kosovo rahutagamisjõudude (Kosovo Force - KFOR) koosseisus viibimise tähtaega 2012. aasta 31. detsembrini. KFOR on NATO juhitud rahvusvaheline missioon, mille ülesanne on julgeoleku loomine ja tagamine Kosovos.

Teise eelnõu kohaselt pikendatakse kuni 170 kaitseväelase Afganistanis rahvusvahelisel rahutagamismissioonil osalemise tähtaega kuni 2012. aasta 31. detsembrini. Eesti kaitseväelased osalevad missioonil NATO juhitava rahvusvaheliste julgeoleku abijõudude (ISAF – International Security Assistance Force) koosseisus.

Kolmanda eelnõu kohaselt pikendatakse kuni kolme kaitseväelase kasutamise tähtaega rahvusvaheliste kohustuste täitmisel Iraagis 2012. aasta 31. detsembrini. Eesti kaitseväelased tegutsevad Iraagis NATO väljaõppemissiooni (NATO Training Mission in Iraq – NTM-I) koosseisus.

Neljanda eelnõu kohaselt pikendatakse kuni 2012. aasta 31. detsembrini kolme kaitseväelase kasutamise tähtaega ÜRO juhitaval rahutagamismissioonil (UNTSO – United Nations Truce Supervision Organization) Liibanonis, Iisraelis, Egiptuses ja Süürias.

Viienda eelnõu kohaselt pikendatakse kuni 15 kaitseväelase osalemise tähtaega ELi piraatlusevastase operatsiooni Atalanta (European Union Naval Force Somalia – Operation Atalanta) ning NATO mereoperatsiooni Active Endeavour koosseisus 31. detsembrini 2012.

Kuues eelnõu näeb ette vajaduse korral kaitseväe kuni 45 kaitseväelase kasutamise 1. jaanuarist kuni 31. detsembrini 2012. NATO reageerimisjõudude (NATO Response Force – NRF) koosseisus rahu- ja julgeoleku säilitamise või taastamise eesmärgil korraldatavas sõjalises operatsioonis ning rahvusvahelise õiguse üldtunnustatud tavade ja põhimõtetega kooskõlas olevas muus sõjalises operatsioonis.