”Parasjagu toimub nii lumetõrje kui elektrikatkestuste ja muude tormikahjustuste kõrvaldamine, kuid on selge, et kõikjale korraga ei jõuta ja teedel tuleb olla ettevaatlik,” selgitas siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort ministeeriumi teatel.

Siseministeerium palub koostöös politseiga inimestel liikluses ülimalt ettevaatlik olla ning võimalusel kodus püsida. Samas rõhutab politsei, et abi kutsumiseks valitaks õige number. Kõigi abivajajateni jõudmiseks tuleb vältida lühinumbri ülekoormatust teadetega, mis politsei valdkonda ei kuulu.

“Lumetormi tagajärjel on liiklemine jätkuvalt raskendatud, seepärast palume inimestel sihtkohta jõudmiseks piisavalt aega varuda ning võimalusel autoga liiklemist vältida. Oluline on kaasliiklejaid märgata ja vajadusel abi osutada. Arvestada tuleb ka seda, et praegused ilmastikuolud võivad korduda ja selleks tuleb valmis olla nii operatiivteenistustel kui inimestel endil, “ ütles Koort.

Olukord Harjumaal ja Tallinna teedel on küll stabiliseerumas, kuid Lõuna — Eestis pole lumekoristus veel lõppenud ning väiksemad teed on endiselt paksu lumekihiga kaetud ja inimesed seetõttu lumevangis.

“Ajavahemikul reedest pühapäevani toimus 10 inimvigastustega liiklusõnnetust. Neis hukkus 2 ning vigastada sai 23 inimest. Muutunud teeoludega kaasneb paratamatult oht liiklejatele. See tähendab, et õnnetuste vältimiseks tuleb kõigil oma panus anda ja järgida asjakohaseid juhtnööre, ”lisas Koort.

Korrarikkumistest ja liiklusõnnetustest tuleb teatada politsei lühinumbril 110.

Kannatanutega liiklusõnnetuse ning eelkõige tõsise ohu korral kellegi elule või tervisele tuleks valida hädaabinumber 112.

Ummistunud tänavaristmikest, puhastamata teedest või mahakukkunud puudest teatamiseks tuleb helistada Tallinnas linnavalitsuse infotelefonil 1345. Mujal Eestis maanteeinfokeskuse telefonil 678 1500, mobiililt valida 1510.

Purunenud elektriliinidest tuleb teavitada Eesti Energia rikketelefoni 1343.

Kindlasti tuleb meeles pidada, et mahakukkunud elektriliinile ei tohi lähedale minna ega seda puudutada, kuna liin võib olla pinge all ning anda elektrilöögi.

Järgnevalt lisatud politsei poolsed liiklemissoovitused:

• Kui võimalik, piirake oma liikumist — ilma suurema vajaduseta ei tasu täna autoga liigelda.
• Kui autol pole talverehve all, siis parem loobuge sõidumõtetest hoopis.
• Kohalejõudmiseks varuge vähemalt poole rohkem aega kui tavaliselt.
• Hoidke liikluses suuremat pikivahet, sest muidu ei saa te autot enne valgusfoore ega ristmikke õigel ajal pidama.
• Olge tähelepanelik ja keskendunud, sest lohakus võib paremal juhul kätte maksta hange sõiduga või auto mõlkimisega. Halvemal juhul aga raskete vigastustega.
• Valige keerulistele teeoludele vastav sõidukiirus.
• Asendage suvine klaasipuhastusvedelik kindlasti talvisega, sest puhtaks pühkimata esiklaasi ja ahta vaateväljaga sõites olete ohuks nii endale kui teistele.
• Kõrvalteed ja väiksemad tänavad on paksu lumekatte tõttu eriti raskelt sõidetavad, seepärast proovige oma sõidumarsruut koostada nii, et täistuisanud kõrvalteid vältida.
• Ilmast tingituna on Tallinnas mitmed suuremate ristmike foorid rivist väljas. Seega palub politsei autojuhtidel olla ettevaatlikud, järgida peatee tähistust ning püüda vältida ristmike kinnisõitmist.
• Ühtlasi palub politsei inimestelt mõistvat suhtumist, kuna raskesti läbitavate teede tõttu võib kutsutud abi hilineda.