„Hoolimata sellest, et Jaapani kiirgushädaolukord Eestis elavate inimeste tervist ei ohusta, hoiab see meie meeled ärevil. Meie naabruses asuvad kolm tuumaelektrijaama: Loviisa Soomes, Sosnovõi Bor Venemaal, Ignalina Leedus. Leidsin, et Jaapani sündmuste taustal on vajalik üle vaadata Eesti riigi võimekus ja valmisolek juhuks, kui nendes jaamades õnnetus aset leiab,“ ütles kriisikomisjoni esimees, siseminister Marko Pomerants.

Kriisikomisjon kuulas ettekannet keskkonnaametilt, kes andis ülevaate ioniseeriva kiirguse seire võrgust Eestis. Sotsiaalministeeriumi ettekanne hõlmas terviseteemalisi nõuandeid elanikkonnale kiirgushädaolukorra puhul ning ioniseeriva kiirguse mõju tervisele. Veterinaar- ja toiduamet rääkis toidukvaliteedi ja –ohutuse kontrollist ning päästeamet andis ülevaate kiirgushädaolukorra üldjuhtimisest.

Teise aktuaalse teemana andis päästeamet ülevaate valmisolekust reageerida üleujutustele. Päästeasutused sekkuvad siis, kui üle on ujutatud suur tiheasustusega maa-ala ning sellega kaasneb oht inimeste elule, tervisele ja varale.

Hädaolukordade lahendamise plaanide eelnõudest anti Vabariigi Valitsuse kriisikomisjonile ülevaade ulatusliku metsa- või maastikutulekahju hädaolukorra ning ulatuslikust tulekahjust või plahvatusest tööstus- või laohoones põhjustatud hädaolukorra lahendamise plaanide eelnõudest. Samuti tulekahju, plahvatuse või varingu, mille tagajärjel saab vigastada palju inimesi, hädaolukorra ning rongiõnnetuse (paljude kannatanutega reisirongiõnnetus või suure looduskeskkonnakahjuga õnnetus ohtlikke aineid vedava rongiga) hädaolukorra lahendamise plaani eelnõust. Lisaks tiheasustusalal asetleidva üleujutuse hädaolukorra lahendamise plaani eelnõust.