Nii Reformierakonna liidrist peaminister Andrus Ansip, Keskerakonna juhist majandusminister Edgar Savisaar kui ka Rahvaliidu juht, keskkonnaminister Villu Reiljan väljendasid neljapäeval Stenbocki majas pidulikult aastalõpupressikonverentsil heameelt lõppeva aasta üle.

„Lõppev aasta oli Eesti jaoks väga hea, see oli esimene terviklik aasta, kus Eesti oli Euroopa Liidu liikmesriik ja see aasta oli ülimalt edukas,” sõnas Ansip.

Peaminister osutas, et Eesti majandus kasvab väga kiiresti, samal ajal kui tööpuudus väheneb, pensionid suurenevad ja vanemapalga maksmise aeg pikeneb. Ansip tõstis esile ka maksude vähenemist, mistõttu jääb inimestele rohkem raha kätte.

„Me oleme suhteliselt erandlikud oma väga hea majanduseisu poolest euroopa Liidus, täheldas Ansip. „Ma toonitaksin, et me saame nautida oma head majanduse seisu tänu sellele, et me oleme Euroopa Liidus.”

„See oli ülimalt hea aasta, järgmine aasta tuleb veelgi parem,” lausus Ansip.

Edgar Savisaar toetas peaministri säravat optimismi ning lisas, et avaliku arvamuse uuringud näitavad, et rahvas on valitsuse tööga rahul.

Seda näitas tema sõnul ka asjaolu, et kõik kolm valitsusparteid uuendasid sügisestel kohalike omavalitsuste valimistel oma mandaati. „Kahtlemata on sellel oma tähendus Eesti poliitikas ja ma ei pea siin silmas ainult päevapoliitikat.”

Savisaar tõstis valitsuse saavutustest esile pensionitõusu ja tasuta koolitoidu seadustamist 9. klassini. Ka võib tema sõnul tunda heameelt kutsehariduse vallas aset leidnud edasiminekute üle.

Ka Rahvaliidu esimees Villu Reiljan nentis, et kahtlemata on 2005. aasta olnud väga hea. „Hea tulemus saavutati ladusa koostööga,” nentis ta. „Olen viies valitsuses olnud. Võib tõepoolest väga lugeda positiivseks seda koostööd.”

Reiljan tõstis esile regionaalministri sõlmitud lepinguid kohalike omavalitsustega, mis aitavad viimaste eelarveid tugevdada. Ka rõõmustab teda kodanikuühiskonna tugevnemine.

„Põllumajanduses on selged märgid edenemisest,” sõnas Reiljan. „Usk õiglasesse maailmakorraldusesse hakkab ka maal taastuma, kuigi see võtab alati aega.”

Keskkonnaministrina tõstis Reiljan esile keskkonnatasude kehtestamist ja pandipakendisüsteemi efektiivset juurutamist. Ministri sõnul saab ainult positiivseks lugeda asjaolu, et kuni 80 protsenti plastik- ja 40 protsenti metalltaarast läheb uuesti ringlusesse. „Metallist saaks ka rohkem tagasi, kui soomlased ei viiks seda üle lahe oma kodumaale,” muheles Reiljan.

Tuleval aastal on ees presidendivalimised. Edgar Savisaar lausus, et kõik uksed on lahti läbirääkimisteks, et Eesti saaks endale hea presidendi. Aga Eestil ongi ju hea president, lisas Villu Reiljan.