Valitsus toetas neljapäeval välisminister Kristiina Ojulandi kandidatuuri Euroopa Nõukogu peasekretäri ametikohale.

Välisminister Kristiina Ojuland on märkimisväärse rahvusvahelise kogemusega poliitik. Ta on ühtlasi olnud Eesti esindaja Euroopa Nõukogus ning Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) asepresident.

Euroopa institutsioonidega hästi kursis olev Tartu Ülikooli politoloog Viljar Veebel on Ojulandi šansse hinnanud kõrgeks. “Esiteks on tal varasemad tugevad poliitilised kogemused Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) struktuurist ja teiseks on ta pälvinud palju positiivset tähelepanu välisministrina,” ütles Veebel.

Väheoluline pole tema sõnul ka naiste kõrgesse poliitikasse kaasamise aspekt, mida niinimetatud vana Euroopa maad aktiivselt uutelt nõuavad.

Praeguse Euroopa Nõukogu peasekretäri, austerlase Walter Schwimmeri viieaastane ametiaeg lõpeb tänavu kevadel.

Juhul, kui Ojulandil õnnestuks saada Euroopa Nõukogu peasekretäriks, oleks ta esimene eestlane, kes nii kõrge tasemega rahvusvahelist poliitilist organisatsiooni juhiks. Euroopa Nõukogu peakorter asub Prantsusmaal Strasbourgis.

Enam kui 50 aastat tagasi loodud Euroopa Nõukogu on mainekas rahvusvaheline poliitiline organisatsioon, mis töötab vabaduse ja demokraatia, inimõiguste tunnustamise ja õigusriigi põhimõtetele rajatud ühtse Euroopa nimel käsikäes Euroopa Liidu institutsioonidega.

Euroopa Nõukogu rahvusvaheline sekretariaat on Euroopa organite (Ministrite Komitee, Parlamentaarse Assamblee, Euroopa Kohalike ja Regionaalsete Omavalitsuste Kongress jt.) teenistuses. Seda juhib peasekretär, kes vastutab Euroopa Nõukogu tööprogrammi ja eelarve (üle 180 milj. euro) strateegilise juhtimise ning Euroopa Nõukogu ja selle sekretariaadi (1300 ametnikku) töö korraldamise eest.

Peasekretäri valimised toimuvad juunikuisel Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) istungjärgul. Valijateks on ENPA 313 põhiliiget absoluutse häälteenamusega.

Kandidaatide esitamise tähtaeg on 13. veebruar ja neid saavad esitada ainult liikmesriigid, toimiva peasekretäri tagasivalimisel ka ENPA liikmed.