Paet ütles, et viimastel nädalatel on Euroopa Liit teinud mitmeid otsustavaid samme Ukraina olukorra lahendamiseks. “Kuivõrd poliitilised ja diplomaatilised tegevused pole seni edu toonud, peame Venemaaga suhtlemisel jätkama piirangutega,” ütles Paet. „On oluline, et Ukrainas lõppeks vägivald ja Venemaa sekkumine teise riigi asjadesse,“ lisas ta.

Euroopa Liidu liikmesriikide saadikud leppisid teisipäeval Brüsselis kokku esmakordselt Venemaa suhtes kolmanda faasi sanktsioonide kehtestamises. Sanktsioonid on suunatud majandussektoritele. EL otsustas, et piirangud hakkavad kehtima kapitaliturgudele, kaitsetööstusele, kahesuguse kasutusega kaubale ja tundlikele tehnoloogiatele, sealhulgas energiasektoris. Euroopa Liidu Nõukogu otsus nende sanktsioonide kohta jõustub homme.

Lisaks sellele jõustus eile Euroopa Liidu Nõukogu otsus, millega piiratakse kaubavahetust Krimmi ja Sevastopoliga ning investeeringuid neisse. Piirangud kehtestati vastusena Krimmi ja Sevastopoli õigusvastasele annekteerimisele.

Samuti on viimastel nädalatel lisandunud mitmeid nimesid sanktsioonide nimekirja. Euroopa Liidu välisministrid tegid 22. juulil Brüsselis otsuse laiendada sanktsioonikriteeriume. Laiendatud kriteeriumite kohaselt on võimalik sisse- ja läbisõidupiirangute ning varade külmutamisega hõlmata ka neid füüsilisi ja juriidilisi isikuid, üksusi ja asutusi, kes annavad aktiivselt materiaalset või rahalist toetust Krimmi ja Sevastoopoli annekteerimise või Ida-Ukraina destabiliseerimise eest vastutavatele Venemaa otsustusõiguslikele isikutele või saavad nende tegevusest kasu.

Tulenevalt kriteeriumite laiendamisest lisandus sel nädalal sanktsioonide nimekirja kaheksa füüsilist isikut ja kolm üksust. Nende lisandustega on sanktsioonide nimekirjas kokku 95 füüsilist isikut ja 23 üksust.