Tasandusfondi eesmärk on ühtlustada KOV-ide rahalisi laekumisi, et vähendada piirkonniti suuri erinevusi teenuste tasemete ja kättesaadavuse vahel. Tänasel istungil jõuti kokkuleppele kahe muudatuse osas tasandusfondi mudelis.

Kehtiva seaduse kohaselt väheneb tasandusfondi väljamaksete suurus nendel KOV-del, kelle tulud kasvavad või elanike arv kaheneb keskmisest kiiremini. Sellise tasandusfondi demotiveeriva mõju pärssimiseks soovib valitsus seada fondi vähenemisele alates 2017. aastast lae. Piirangu järgi ei saa KOV-i jaoks tasandusfondi eraldis väheneda aastas rohkem kui kaks protsenti arvestuslikust kuluvajadusest. Muudatuse tulemusena on omavalitsuste laekumised stabiilsemad.

Lisaks töötab Rahandusministeerium koos KOV-idega 2016. aasta jooksul välja lahendused ääremaalisuse parameetri kasutuselevõtmiseks tasandusfondi jaotuses.

Praeguses tasandusfondis ei arvestata omavalitsuse hajaasustust ega ääremaalisust, kuigi see mõjutab kulutusi teenuste korraldamisel. Ääremaalistes piirkondades on ülesannete täitmine ja teenuste osutamine elaniku kohta kulukam ning valdade ühinemistega see olukord ei muutu.
Uues ääremaalisuse parameetris arvestataks elanike arvuga hajaasustatud paikkonnas. Ühtlasi ei sõltuks parameeter haldusterritoriaalsetest piiridest.

Uus rahastamismudel peaks jõustuma peale omavalitsusreformi jõustumist ehk 2018. aastal. Tasandusfondi maht on 2016. aastal 76 miljonit eurot. Valitsus soovib tasandusfondi mahu suurendamist, mis otsustakse kevadise riigieelarve strateegia koostamise käigus.