Venemaa riiklik uudistekanal TASS teatas eile, et Venemaa kaitseministeerium kutsus NATO liikmesriikidest Balti riikide ja Poola esindajad ning ka Soome ja Rootsi esindajad Moskvasse.

Septembrisse kavandatud nõupidamisest andis teada Venemaa asekaitseminister Anatoli Antonov.

Antonovi sõnul olevat kohtumise eesmärk vähendada pingeid, mis on tekkinud sõjalise liikluse sagenemisega riigipiiride läheduses ja samuti ka Läänemere õhuruumi lennuturvalisus, mis on esile kerkinud seoses sisselülitamata transponderitega sõjalennukite lendudega.

Eesti kaitseministeeriumist kinnitati Delfile, et Eesti kaitseatašee Moskvas on saanud Vene Föderatsiooni kaitseministeeriumilt ettepaneku konsultatsioonideks. „Kaalume seda ettepanekut põhjalikult, peame nõu liitlastega ja kujundame seisukoha mõistliku aja jooksul,“ rääkis ministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste.

Jugaste sõnul võib ettepanekut näha jätkuna 13. juulil aset leidnud NATO-Venemaa nõukogule, kus Venemaa tegi NATO-le koostööettepanekud. „Sõjalise koostöö taastamiseks NATO-ga peab Venemaa täitma talle NATO poolt esitatud nõuded: lõpetama Krimmi okupeerimise, viima väed välja Ukrainast ja lõpetama separatistide toetamise,“ lisas ta.

„Eesti on kindlasti huvitatud sellest, et Venemaa jälgiks rahvusvahelisi usaldus- ja julgeolekumeetmeid nagu Viini dokument, Avatud Taeva leping ja Euroopa tavarelvastusleping. Need kohustavad Venemaad muuhulgas teavitama meid oma õppustest, õppustel osalevast personalist ja tehnikast ning kutsuma õppustele rahvusvahelisi vaatlejaid. Kõik need meetmed aitavad suurendada läbipaistvust ja ära hoida võimalikke intsidente meie piirkonnas,“ märkis kaitseministeeriumi esindaja veel.