"Parvlaev Estonia uppumine on rahuaja suurim merekatastroof Läänemerel, kus hukkus 852 inimest 17 riigist," lausus justiitsminister Raivo Aeg. "Ohvrite lähedased on taotlenud Eesti valitsuselt Estonia huku uut uurimist ning enne neile sisulise vastuse andmist tahame saada meie parimatelt ekspertidelt tänast hinnangut uue uurimise võimaliku alustamise ning sellega seotud asjaolude kohta."

Eelmise aasta oktoobris tegi Tallinna Halduskohus otsuse, mis kohustas valitsust vastama Rootsi kodanike haldusmenetluse taotlusele, millega soovitakse alustada Estonia laevahuku uut uurimist.

Moodustatavat ekspertide töörühma hakkab juhtima justiitsministeeriumi kantsler ning selles on ka välisministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning siseministeeriumi esindajad ning vastavat erialapädevust omavad eksperdid.

Valitsus tegi kabinetinõupidamise arutelu käigus ka valitsuse istungi otsuse, mille kohaselt peab justiitsminister Raivo Aeg esitama valitsuse nimel Estonia laevahuku uue uurimise taotlejatele vastuse valitsuse poolt astutavate sammude osas.

Estonia uppus 28. septembri öösel 1994. aastal sõites Tallinnast Stockholmi. Laeva hukku uuris aastatel 1994-1997 Eesti, Soome ja Rootsi valitsuste moodustatud ühiskomisjon ning aastatel 2005-2009 riigiprokuratuuri juhitud valitsuskomisjon. Eesti, Soome ja Rootsi sõlmisid laevavraki kaitsmiseks 1995. aastal hauarahulepingu, mis keelab vrakile sukeldumise.