IRL-i eestseisuse hinnangul peab Eesti volinik olema suuteline taotlema tõelist portfelli ehk teemat, mida meil praegu ei ole, rääkis Laar ja täpsustas, et Eesti profiilile vastaks IRL-i hinnangul näiteks hariduse või telekommunikatsiooni voliniku koht, kirjutab Eesti Päevaleht.

Teise kriteeriumina peaks voliniku kandidaat teadma ja kaitsma Euroopa Eesti huve ning mitte lähtuma erakondlikust poliitikast, märkis Laar, andes otseselt mõista, et IRL-i hinnangul võiks volinik olla parteitu ja erapooletu.

Võimalike kandidaatidena mainiti IRL-i eestseisuses endise õiguskantsleri Allar Jõksi nime.

Kui mittepoliitilist kandidaati ei suudeta leida, siis oleks targem teha valik europarlamendis esindatud suuremate fraktsioonide vahel, ütles Laar.

Euroopa parlamendi kaks suuremat fraktsiooni on Euroopa Rahvapartei, kuhu kuulub IRL-i liige Tunne Kelam ja Euroopa Sotsiaaldemokraadid, kuhu kuulub endine rahandusminister Ivari Padar.

Peaminister Andrus Ansip kuulis Laari seisukohtadest alles ajakirjaniku käest ning märkis: „Ma ei saa kommenteerida seisukohti, mida ma pole isegi Laari käest kuulnud.”