Eestis on praegu probleemiks gammabutürolaktooni (GBL) ja 1,4-butaandiooli (1,4-BD) tarbimine: need ained tekitavad eufooriat, kaob pidurdus, tekib tugev iiveldustunne. Mõjuv doos on üks milliliiter. Ainete üledoos põhjustab koomat, bradükardiat ja hüpotermiat, seisab seletuskirjas.

Muudatuse eesmärk on piirata tervisele potentsiaalselt ohtlike keemiliste ühendite kättesaadavust.

Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja lisatakse mitmed keemilised ühendid, mis tekitavad sissevõtmisel narkojoobe. Lisaks keelatakse selliste ainete käitlemine, kui taotluseks on narkojoove.

GBL ja 1,4-BD muunduvad organismis gammahüdroksübutüraadiks ehk GHB-ks. Viimane on aga tuntud narkootikum, mis on nii ÜRO psühhotroopsete ainete konventsiooni kui ka Eestis vastavas nimekirjas.

Kuna inimorganism saab ise GHB valmistamisega pärast GBL-i söömist hakkama vaid minuti jooksul, on selle mõju organismile ja risk tervisele sarnane GHB-le. GHB-d ja GBL-i seostatakse rahva seas kõige enam just seksuaalse kuritarvitamise juhtumitega.

Nimekirja lisatud ainete maaletoomist kontrollib maksu- ja tolliamet. Aine saaja peab tõendama selle legaalse kasutusotstarbe, näiteks selle kasutamise keemia- või värvitööstuses.

Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja täiendatakse ravimiameti ettepanekul. Nimekirja täiendamise osas tehti koostööd siseministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, kohtuarstiliku ekspertiisi instituudi, maksu-ja tolliameti ning tervise arengu instituudiga.