Hariduskorralduse kaasajastamise lähtekohad on järgmised.

1. Vastutus põhi- ja keskhariduse juhtimise, rahastamise ja korraldamise eest tuleb jaotada selgelt kohalike omavalitsuste ja riigi vahel. 

2. Koolivõrgu kujundamisel suurendatakse riigi ja KOVide koostööd eelkõige läbi investeeringute suurema koordineerituse.

3. Koolivõrgu kavandamisel lahendatakse muuhulgas koolitranspordi ja õpilasmajutuse probleemid.

4. Keskharidust (II taseme haridust, mis hõlmab nii üld- kui ka kutsekeskharidust) tuleb käsitleda kui tervikut. Gümnaasiumide ja kutseõppeasutuste võrku kujundatakse koordineeritult, ühtsete põhimõtete järgi ja soodustatakse nendevahelist koostööd.

5. Põhikoolide ja gümnaasiumide rahastamine lahutatakse. Gümnaasiumide rahastamine peab toetama tugevate linna- ja maakonnagümnaasiumide arengut, vajadusel riigigümnaasiumidena. Põhihariduse rahastamine peab toetama jätkusuutlike kodulähedaste põhikoolide arengut lähtudes kvaliteetse hariduse kättesaadavuse printsiibist. Soodustatakse KOVide koostööd põhihariduse andmisel.

6. Üldhariduse ümberkorralduste kava peab hõlmama ka hariduslike erivajadustega laste õppe korraldust.

7. Õpetajate töö korraldamisel lähtutakse õpetaja ametist kui tervikust. Õpetaja töölepingus nähakse ette kindel, üldtööajale vastav ametipalk, mis sõltub õpetaja kvalifikatsioonist ja töö tulemuslikkusest. Kaasajastatakse õpetajate kvalifikatsioonisüsteemi kooskõlas kutseseadusega.

8. Suurendatakse koolijuhi rolli ja vastutust õppetöö korralduse ja tulemuslikkuse eest.

9. Haridusasutuste tegevuskulude planeerimisel seatakse esikohale õpetajate palgatõus.

10. Vaadatakse ümber õppevahendite hangete korraldus eesmärgiga kasvatada e-õppevahendite kättesaadavust, tagada tarviliku õppevara olemasolu ja hoida kokku kulusid.

11. Kavandatakse sammud õpilaste õpi- ja õpetajate õpetamiskoormuse vähendamiseks, sh läbi välishindamise suunamise peamiste õpiväljundite saavutamisele.

12. EL järgmisel finantsperioodil kavandatakse meetmed ja vahendid eelkõige koolivõrgu ümberkorralduste ja õpetajate koolituse toetuseks.