Isamaaliit esitas 11. mail riigikogu menetlusse eelnõu, mille järgi karistataks alaealisele alkoholi müümise eest rahalise karistusega, korduva seaduserikkumise eest võib karistada kuni kolmeaastase vangistusega.

Valitsus tegi omalt poolt ettepaneku seada maksimumkaristuse piiriks üks aasta vabadusekaotust, teatas BNS-ile valitsuse pressiesindaja.

Eelnõu algatajate hinnangul annaks lastele alkoholi müümise kriminaalkuriteoks muutmine võimaluse kasutada efektiivsemaid jälitustegevuse meetodeid ja lubaks tõsta sellise kuriteo eest määratavaid karistusi.

Justiitsminister Ken-Marti Vaher ütles neljapäeval ajakirjanikele, et praegu on karistusseadustiku järgi kriminaalkuritegu alaealise kallutamine alkoholitarbimisele, seadusemuudatus peaks samaväärseks teoks ka alaealisele alkoholi müümise ja ostmise.

“Eelkõige on seadusemuudatusel ennetuslik mõju. Kui poemüüjad teavad, et alaealisele alkoholi müümisega kaasneb kriminaalvastutus, siis nad seda nii kergesti ei tee kui praegu,” märkis justiitsminister.

Vaheri sõnul võivad poeomanikud praegu käibe huvides müüjaid sundida alaealistele alkoholi müüma, kuna tegemist on väärteoga. “Vahelejäämise korral võivad poeomanikud praegu müüjatele trahviraha kompenseerida. Ähvardava kriminaalkaristuse puhul ei ole võimalik müüjaid sellisele teole sundida,” sõnas Vaher.

Justiitsminister märkis, et seadusemuudatus võimaldab alaealisele alkoholi müümise korral karistada kriminaalkorras nii füüsilisi kui juriidilisi isikuid. See tähendab, et lisaks vahelejäänud müüjale saab karistada ka ettevõtet.

Ta lisas, et kriminaalkaristus distsiplineerib ka teisi inimesi, kes võiksid alaealistele poest alkoholi müüa. Valitsus toetab alaealisele viinamüügi eest esimesel korral vahelejäänule kriminaalkorras rahatrahvi ja teist korda vahelejäänule vabadusekaotuse määramist.

Riigikogu õiguskomisjon on seisukohal, et esimest korda alkoholimüügi seaduse rikkumist tuleks käsitleda väärteona, mille karistus oleks rahatrahv või arest. “See on üldine printsiip, meil ei ole vaja kurjategijaid juurde toota,” ütles BNS-ile õiguskomisjoni liige keskerakondlane Ain Seppik.

Õiguskomisjon on saatnud alkoholi müügipiiranguid arutavale sotsiaalkomisjonile kirja, kus teatab, et esmase rikkumise eest kriminaalkaristuse rakendamist ta ei toeta.