Kultuuriminister Rein Langi sõnul on tekkinud selge vajadus Hermanni linnuse ja bastionide kompleksseks väljaarendamiseks, kuid Narva linnal üksi puudub võimekus sellist ajaloolist objekti hallata, teatas kultuuriministeeriumi pressiesindaja.


„Seepärast tegime Narva linnale ettepaneku luua riigiga ühine sihtasutus, mille ülesandeks saab linnuse ja bastionide kordategemine ja köitva külastuskeskkonna loomine. Eeldame, et linnapoolne rahastamine jätkub vähemasti senises mahus ning sellele lisanduv kultuuriministeeriumi eraldatav tegevustoetus peaks kindlustama unikaalse ajaloo- ja arhitektuurimälestise säilimise ning tervikliku arengu. Ühtlasi loodame loodava sihtasutusega lahendada ka ajalooliste Riigiküla kalmistute korrastamise,“ selgitas Lang.


Sihtasutuse kuueliikmelisse nõukokku hakkab kuuluma kolm riigi ja kolm Narva linna esindajat. Nõukogu ülesanne on kavandada sihtasutuse tegevust, korraldada juhtimist ja teostada järelevalvet sihtasutuse tegevuse üle. Asutuse igapäevase tegevuse eest vastutab juhatus.

Sihtasutusel on võrreldes riigi- ja munitsipaalmuuseumiga avaramad võimalused omatulude teenimiseks. Samuti on plaanis taotleda Narva linnuse ja bastionide korrastamiseks toetust ka Euroopa Liidu tõukefondidest, mille uus periood algab 2014. aastal ning avada uus püsiekspositsioon.


Narva linn annab sihtasutusele üle seni Narva muuseumi kasutuses olnud kümme kinnistut ning muud vara.