Kultuuriminister Raivo Palmaru sõnul on programmi eesmärk säilitada setude kultuurilist ja keelelist eripära ning väärtustada Setumaad kui elukeskkonda, teatas Delfile ministeeriumi pressiesindaja.

”Setude pärimuskultuuri olemasolu ja kasutamine tänapäeval on haruldane nii Euroopa kui ka maailma mõistes”, põhjendas minister programmi vajalikkust.

Palmaru lisas, et tänasel valitsuse istungil otsustati lisada kultuuriprogrammile kaks miljonit krooni ning selle maht on võrdselt viis miljonit krooni aasta kohta, mis jaotatakse nelja aasta peale — seega kokku 20 miljonit krooni.

Setumaa riikliku kultuuriprogramm on eelkõige suunatud setu pärimuskultuuri, samuti setu kultuuri uute väljundite, nagu setu kunst, teater, film, tekkimisele ja toetamisele.

Kultuuriprogramm jaguneb kuueks valdkonnaks — pärimuskultuur, omakultuur, keel ja haridus, teadusuuringud, meedia ja maine ning kogukond.

Programm toetab pärimuskultuuri järjepidevuse hoidmist ja selle tutvustamist. Keele ja hariduse valdkonnas arendatakse setu keele laiemat kasutust, samuti hõlmab see kultuuriloo õpetamist.

Teadusuuringute valdkonnas on kavas välja töötada ühtne uurimisstrateegia, käivitada Setumaa muuseumide baasil Setumaa teadus- ja kultuuriuuringute arenduskeskus ning laiendada setu kultuuri uurijate ringi.

Meedia ja maine valdkonnas on eesmärgiks rahvusliku identiteedi hoidmine ja arendamine setukeelse meedia abil, setu kultuuri tutvustamine üleriigilise meedia, kirjastustegevuse ja filmi kaudu.

Lisaks peab programm tagama kogukonna jätkusuutliku toimimise, traditsioonilise eluviisi säilitamise ja selle väärtustamise noorte seas, ka väljaspool Setumaad elavate setude tugevam liitmine Setumaa ja selle kultuuriga.

2003. aastast koordineerib Setumaa programmi kultuuriministeeriumi juurde moodustatud komisjon. 2006. aastal on kavas esitada setu leelo UNESCO vaimse ja suulise pärandi meistriteoste nimekirja, mille üheks eeltingimuseks on riiklik tähelepanu vastava piirkondliku programmi näol.