Kokkuleppe kohaselt võib teha ehitustöid Ämari lennubaasis, keskpolügoonil ja Tapa linnakus, tulevikus võib see loetelu suureneda. Kokkuleppe järgi saavad Ameerika Ühendriikide relvajõud ja nende lepingupartnerid kasutada neid objekte väljaõppeks, personali majutuse, tehnika hoolduse, varustuse eelpaigutamise, formeerimise ja siirmise ning muude kokkulepitud tegevuste jaoks, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Kaitseminister Sven Mikseri sõnul aitab see kokkulepe kindlustada liitlaste heidutusvõime pikaajalist kohalolekut Eestis. „Kokkulepe Ameerika Ühendriikidega on märk sellest, et meie liitlased soovivad pikaajaliselt panustada meie julgeoleku tagamisse ning nad on valmis selleks ka ise investeerima,“ ütles Mikser. „Eesti eesmärgiks on olla oma liitlastele hea võõrustaja, pakkudes omalt poolt häid väljaõppevõimalusi ja töötingimusi. Nende tingimuste parandamiseks otsustas valitsus veebruaris eraldada omalt poolt 40 miljonit eurot viie aasta jooksul.“

Kokkuleppega lubatakse Ameerika Ühendriikide relvajõududel ja Ameerika Ühendriikide lepinglastel teha kokkulepitud ehitistel ja aladel ehitustöid, ümberehitamist ja parendusi. Kõiki projekte jääb jätkuvalt juhtima Eesti kaitseministeerium või kaitsevägi, kes korraldavad ehituseks vajalike lubade ja muu dokumentatsiooni ning tagavad Eestis kehtivate ehitusnõuete täitmise.

Kokkuleppe järgi võivad USA relvajõud sõlmida siin lepinguid materjalide, varude, seadmete ja teenuste, sealhulgas ehitustegevuse hankimiseks Eestist.

Kokkulepe kehtib kaks aastat, mida võib pikendada poolte kokkuleppel; kumbki pool võib kokkuleppe lõpetada üheaastase etteteatamisega.