Programm taotleb abortide arvu vähendamist kolmandiku võrra, kõigis koolides heal tasemel seksuaalkasvatuse kindlustamist, noorte nõustamist ning propagandat soovimatu rasestumise ja suguhaigustesse nakatumise ennetamiseks.

Valitsus arutas teisipäeval esimest korda reproduktiivtervise riiklikku programmi aastateks 2001-2010, ütles sotsiaalministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Eesti pereplaneerimise liidu osalusel valminud programmi eelnõu tuleb valitsuses teisele lugemisele jaanuaris.

Abortide arv on Eestis viimastel aastatel küll tunduvalt langenud, kuid ületab siiski elusalt sündinute arvu ligi 1,3 korda.

Kuni 1995. aastani kuulus Eesti väga kõrge abortide arvuga riikide sekka.

Võrdselt abortide arvu vähenemisega on suurenenud rasestumisvastaste vahendite kasutamine, kuid võrreldes arenenud Euroopa riikidega on nende kasutamine endiselt tagasihoidlik.

Samas on viimase kümne aasta jooksul plahvatuslikult kasvanud suguhaigustesse haigestumine. Kui 1990. aastal registreeriti 53, siis 1995. aastal 1034 ning 1996. aastal 972 uut süüfilise juhtu.

Enim ohustatud on noored, kuna inimeste seksuaalpartnerite arv on suurim kuni umbes 25 eluaastani. Samas ei võimalda praegune registreerimissüsteem tõhusalt enntusmeetmeid rakendada.

Viljakust mõjutavad riskitegurid esinevad igal neljandal 18-20-aastasel noormehel. Mehe viljakust enim mõjutavaks teguriks on just suguhaigused.

Eesti koolides läbiviidav seksuaalkasvatus on ilmselgelt puudulik. Probleemiks on eelkõige õpetajate halb ettevalmistus ja puudulik valmidus seksuaalteemade käsitlemiseks.