Töötukassa nõukogu tegi valitsusele ettepaneku kehtestada 2012. aastaks kindlustatu maksemääraks kaks protsenti (2011. aastal 2,8%) ning tööandja maksemääraks ühe protsendi (2011. aastal 1,4%).

Valitsus ei toetanud töötukassa ettepanekut, toetudes rahandusministeeriumi seisukohtadele. Rahandusministeerium on arvamusel, et arvestades töötukassa reservide tänast mahtu ning kiiresti kasvanud ebakindlust tuleviku suhtes ei ole põhjendatud 2012. aasta töötuskindlustusmakse määrasid alandada.

Töötukassa nõukogu poolt töötuskindlustuse maksemäärade osas ettepaneku tegemisel ei ole arvestatud kõiki argumente, sealhulgas ka viimase kuul toimunud arenguid, mistõttu ei ole ettepanek kooskõlas töötuskindlustuse seaduses nimetatud töötuskindlustuse maksemäärade piisavuse kriteeriumiga, eriti arvestades väliskeskkonna ning Eesti majanduse ja tööturu arengute äärmise ebamäärasusega nii lühemas kui ka keskpikas perspektiivis.

Eelnevaga seoses otsustas valitsus lükata edasi arutelu tööturuteenuste ja –toetuste 2012. aastaks ülekantavate vahendite määra üle.

Töötuskindlustuse seaduse kohaselt kehtestab valitsus kindlustatu ja tööandja töötuskindlustusmakse määrad hiljemalt jooksva kalendriaasta 1. detsembriks.

Tööandjate keskliidu volikogu otsustas eile kutsuda keskliidu määratud tööandjate esindajad tagasi haigekassa ja töötukassa nõukogust. Tagasikutsumise põhjuseks on tööandjate teatel riigikogu menetluses olev tuleva aasta riigieelarve seadusega seonduv mitme erineva seaduse muutmise eelnõu, millega haigekassa ja töötukassa vabad vahendid konsolideeritakse riigi muude reservidega.

Haigekassa ja töötukassa reservide konsolideerimise eelnõu läbis eile riigikogus teise lugemise.