Valitsuse liikmete ja mitmete teiste kõrgemate riigijuhtide palgatõus on kirjas kõrgemate riigiteenijate ametipalkade seaduses, mille valitsuse liikmetele palgatõusu toovad sätted jõustuvad järgmise aasta algusest. Peaminister Andrus Ansipi kuupalk kasvaks 1137 eurot 5200 euroni, ministrite palgatõus oleks umbes 900 eurot.

Ministrite palgatõus pidi algselt jõustuma juba selle aasta algusest, aga riigiametnike külmutatud palkasid arvestades ei julgenud valitsus iseenda ja teiste riigijuhtide palkasid tõsta. On võimalik, et sama juhtub ka sel aastal.

Valitsuse meedianõunik Liina Kersna sõnul on riigijuhtide palgatõus kindlasti üks eelarveläbirääkimiste teemasid, mida valitsuskabinet arutab. Ta ei täpsutanud aga, kas arutatakse palgatõusu edasilükkamist, selle rahastamise katteallikate leidmist või midagi muud. "Millise otsuse valitsus vastu võtab, saab öelda siis, kui otsus on tehtud," nentis Kersna.

Eelmise aasta lõpus lükati aasta võrra edasi palgatõus peaministril, presidendil, riigikohtu esimehel, riigikontrolöril, õiguskantsleril, riigikohtu liikmetel, ministritel, riigisekretäril, ringkonna-, maa- ja halduskohtu kohtunikel, riiklikul lepitajal, soolise võrdõiguslikkuse volinikul, Eesti Panga nõukogu esimehel ja Eesti Panga nõukogu liikmetel. Kokkuhoid oli 2,53 miljonit eurot. Kui ei tule edasilükkavat otsust, on neid kõiki ootamas palgatõus järgmise aasta algusest. 

Küll aga hakkas uus seadus kehtima riigikogu liikmete kohta, kes said selle aasta algusest mõnesaja euro suuruse palgatõusu.

Kõrgemate riigiteenijate ametipalkade seadus võeti vastu selleks, et siduda riigijuhtide palgad lahti riigi keskmisest palgast. Seadus kukkus aga välja nii, et riigikogu liikmete, ministrite ja paljude teiste riigijuhtide palgad tõusevad uuele korrale üle minnes. Seni on nende palgad olnud külmutatud tasemele, kuhu nad majanduskriisi ajal kärbiti.