Põlevkiviõlitootjad võitlesid sügisel raevukalt keskkonnaministeeriumi plaani vastu tõsta põlevkivitööstusele kehtivaid ressursitasusid ja saastetasusid igal aastal kindla protsendi võrra. Töösturid nõudsid tasude tõstmist mitte enam kui inflatsiooni võrra.

Lahendusena on korduvalt pakutud välja nn õlimaksu, mille järgi põlevkivi kasutamise ressursitasu suurus sõltuks nafta maailmaturu hinnast. Sel juhul teeniks riik koos ettevõtetega tulu nafta kõrgest hinnast, hinnalanguse korral saaksid aga ettevõtted automaatselt maksukergendust.

Mikser nentis, et seni, kuni nafta hinnad olid kõrged, oli põlevkiviõlitootjate huvi õlimaksu suhtes siiski üsna väike. Viimasel ajal tegi nafta hind aga läbi suure kukkumise ja nüüd on ettevõtete huvi selle vastu kasvanud.

Taolist põlevkivi nutika maksustamise kava oli seni plaanis teha 2017. aastaks, aga Mikseri arvates võiks praegu mõelda, kas seda võiks teha juba varem.

Ka Lauri nentis, et ega keegi ei keela muudatusi varem ära teha. Ka töösturite valmisolek seda arutada on madala naftahinna juures kasvanud.

Õlimaksu kehtestamist toetab ka IRL, selle vastu oli aga eelmine rahandusminister Jürgen Ligi.