Õppuste stsenaariumi kohaselt valitseb maailmas olukord, kus Kesk- ja Kagu Aasias on levimas uus inimgripi vorm H5N8, mis kandub inimeselt inimesele. Gripi levimispiirkonna riigid on koostöös Maailma Tervishoiuorganisatsiooniga (WHO) rakendanud epideemiatõrje meetmeid uue inimgripi tõkestamisel, kuid haigus levib siiski edasi teistesse riikidesse, sealhulgas Euroopasse. Euroopa Liit on mures uue inimgripi leviku pärast ning võtab kasutusele koordineeritud epideemiatõrje meetmed, tõhustab gripiseiret ja laboratoorset kontrolli ning täpsustab antiviraalide varusid, teatas siseministeerium.

Stsenaariumi järgi on WHO välja kuulutanud gripipandeemia kuuenda faasi, mis tähendab, et haigusest on haaratud praktiliselt kõik Euroopa riigid. Gripiviirus levib intensiivselt ja pidevalt elanike hulgas. WHO prognoosi kohaselt kestab gripipandeemia kaheksa nädalat, mille jooksul haigestub ca 25% elanikkonnast ja kuni 30% meditsiinipersonalist.

5. oktoobril, andis sotsiaalminister mängult valitsuskabineti liikmetele ülevaate olukorrast, kus gripipandeemia on Eestis kestnud neli nädalat. Hädaolukorraga kaasnevate kulude katteks esitas sotsiaalminister taotluse eraldada valitsuse reservist 153 651 400 krooni.

Valitsus võttis stsenaariumi kohaselt saadud informatsiooni teadmiseks ning otsustas eraldada sotsiaalministeeriumile hädaolukorraga seotud kulude katteks palutud 153 miljonit krooni.