„Täna oli peaministril reaalne võimalus näidata, et on iseseisev poliitik ja loobuda positsioonist, millest tema eelkäijal oli poliitiliselt keeruline lahti öelda. Kahju, et Rõivas põnnama lõi,“ ütles Kiisler valitsuse otsuse kohta haldusreformi mitte toetada.

Valitsuse argumente kommenteerides ütles Kiisler, et need on naeruväärsed. „Kaua me neid Varstu ja Võhma ülesandeid kaardistame? Tänane valitsus isegi ei teeskle enam soovi haldusreformiga edasi minna. Samal ajal aga väikeste omavalitsuste võimekus väheneb iga aastaga,“ nentis Kiisler.

Valitsuse otsus on Kiisleri sõnul seda kummalisem, et IRLi poolt algatatud eelnõu toetab uuringute järgi enamik Eesti inimesi. Siseministeeriumi märtsis avaldatud uuringu kohaselt toetab 71% inimestest, kes haldusreformi kohta midagi arvavad, Tõmbekeskuste Eesti nimeks saanud Kiisleri plaani.

Kiisleri omavalitsusreformi plaani järgi ühinevad omavalitsused piirkonna olulisemate tõmbekeskustega hiljemalt 2017. aasta kohalikeks valimisteks ning reformi tulemusel jääb Eestisse kuni 63 omavalitsust, milles reeglina elab vähemalt 5000 inimest. Täna on Eestis 215 omavalitsust, millest enamikus elab vähem kui 2000 inimest.