"Keit Pentus-Rosimannuse huvi on teha oma tööd keskkonnaministrina võimalikult hästi. Mul ei ole põhjust kahelda keskkonnaministri soovis seista riigi huvide eest tervikuna ja anda oma ametis endast parim," ütles Ansip riigikogu ees.

Ta kinnitas, et valitsus ei ole arutanud keskkonnaministri võimalikku tagasiastumist.

Keskerakonna liikmed soovisid oma arupärimises vastust ka küsimusele kui suurt kahju on saanud riik seoses pakendiseaduse väljatöötamise venimisega laekumata maksude näol.

Arupärijad leidsid, et pakendiseaduse muutmise eelnõu menetlus on jäänud toppama pärast praeguse keskkonnaministri ametisse nimetamist ja pidasid väga tõenäoliseks ministri huvide konflikt selles protsessis.

Arupärijad viitasid Äripäevas avaldatud artiklile, et OÜ Autorollo on tehingute kaudu seotud OÜ-ga Autovaal, mis omakorda on seotud taaskasutusorganisatsiooniga MTÜ Eesti Pakendiringlus. Autovaala näol on nende andmetel tegemist puukfirmaga Eesti Pakendiringluse juures, läbi mille on raha liikunud Autorollosse.

Pakendiaktsiis laekub ülihästi või jääb see laekumata?

Peaminister kinnitas arupärimisele vastates ülioptimistlikult, et riik ei ole saanud kahju seoses pakendiseaduse väljatöötamise venimisega. Samal ajal kui rahandusministri sõnul on aktsiisi jäänud laekumata.

"Pakendiaktsiisi laekumine on viimastel aastatel oluliselt paranenud," ütles Ansip. Ta viitas maksu- ja tolliameti andmetel, et 2012. aastal laekus pakendiaktsiisi kokku 276 000 eurot kavandatud 100 000 euro asemel. Ansip lisas, et 2011. aastal laekus planeeritud 32 000 euro asemel 197 000 eurot, mis teeb eelarve täitmiseks 615 protsenti.

Ansipi hinnangul on eelnõu liikunud mõistlikus tempos eri osapoolte kaasamisega ja hetkel on see kooskõlastusringil Justiitsministeeriumis. "Varsti arutame seda valitsuses ning õige pea liigub see riigikokku," lubas valitsusjuht.

Rahandusminister Jürgen Ligi leidis, et arupärijad on sildistanud keskkonnaministrit, nimetades tema olukorda huvide konfliktiks. "See on meelevaldne ja pahatahtlik," sõnas Ligi.

Ligi sõnul ei ole pakendiaktsiisi eesmärk maksimeerida maksulaekumisi, vaid saavutada keskkonnasäästlikku käitumist. Ligi andis mõista, et valitsus võib lähiajal kaaluda, kas praegune tingimuslik maks oleks otstarbekas asendada fiskaalse süsteemiga. "Ma ei rutta siin mingit sellist seisukohta välja hõikama, et tuleks asendada," rääkis rahandusminister.

Maksu- ja tolliamet on tema sõnul leidnud, et 2009. aastal jäi pakendiaktsiisi laekumata 15 miljonit, 2010. 16,8 miljonit ja 2011. 9 miljonit eurot. "Aga need numbrid kehtivad kõigi maksude kohta ja see ei tähenda veel, et kellelgi on huvide konflikt või et maksud on kehtestatud asjata," täpsustas Ligi.