“Mina arvan, et Eesti ajalehed hindavad ennast üle. Kui lugeda tänaseid ajalehti või lugeda üleüldse ajalehti, siis selliseid juhtumeid, mille pärast nad muretsevad n-ö uuriva ajakirjanduse kontekstis, siis praktiliselt selliseid lugusid ei ilma või ilmub väga harva. Ja keegi ei suuda väga meenutada, kus selline oht sellise seaduse kontekstis mõnda ajakirjanduslikku väljaannet ähvardaks,” rääkis siseminister Marko Pomerants.

“Minu jaoks on see küll puhas poliitika tegemine ja seekord küll ajalehtede poolt,” arvas Pomerants.

“Mulle omamoodi meeldib see, et lehtedel esiküljed on tühjad. Kui poliitikuile heidetakse ette loosunglikkust tihti, siis see leht ju ei sisalda isegi loosungit,” lisas rahandusminister Jürgen Ligi, kelle sõnul on debatt ajalehtedes jäänud väga hõredaks.

“Ma soovitan kirjutada teema lahti, me ju tegelikult vaidleme justiitsministri algatusel, kui palju peab ajakirjanik osalema kuritegevuse avastamisel. Mitte ei ole asi sõnavabaduses, vaid selles, kas kohus raskete kuritegude puhul võib saada andmeid ajakirjanduselt või mitte,” ütles ta.

Peaminister Andrus Ansip nõustus kolleegidega, et valged küljed diskussioonivalmidusest ei kõnele ja rõõmustada pole millegi üle. “See eelnõu, mis on justiitsministeeriumis ette valmistatud, see on täiesti euroopalik eelnõu. Kui keegi soovib täpsustada mingeid üksikuid aspekte, siis seda saab ainult diskussiooni kaudu teha. Ennast diskussioonist välja lülitades valgete lehekülgedega seda teha ei ole võimalik.”

Ansip lisas veel, et olgugi, et Eesti ajakirjandus on üks vabamaid maailmas, on trükiajakirjanduse usaldusväärsus Eestis kaunis tagasihoidlik ja tema arvates selline debatist distantseerumine seda usaldust ei suurenda.

Kuus üleriigilise levikuga päevalehte avaldasid täna protestiks justiitsminister Rein Langi allikakaitse seaduse eelnõu vastu ühe lehekülje valgena.