Kui sel aastal on eelarveks kinnitatud kokku 229,4 miljonit eurot, siis 2012. aasta esialgne kava näeb ette kuni 405,2 miljoni eurose mahu. Sellest omakorda moodustavad heitmekvoodi müügist saadud vahendid 261,8 miljonit eurot, selgitas ministeeriumi pressiesindaja Brita Merisalu BNS-ile.

Riigituludest finantseeritavad muud kulud nagu näiteks tegevuskulud, eraldised ja investeeringud, võrreldes 2011. aastaga keskkonnaministeeriumil natuke vähenevad. Kui 2011. aastaks on selleks kinnitatud 40,4 miljonit eurot, siis 2012. aasta piirsumma näeb selleks otstarbeks ette 39,5 miljonit eurot.

Kaitseministeeriumi eelarve järgneva aasta esialgne piirsumma kasvab selle aastaga võrreldes 55,7 miljoni euro võrra 335,4 miljoni euroni. Ministeerium põhjendab seda kaitsekulude kasvuga.

"Vastavalt koalitsioonileppele suurendab Eesti järgmisest aastast kaitsekulusid, nii et need vastaksid NATO liitlaste seas kokku lepitud tasemele ehk kahele protsendile sisemajanduse koguproduktist (SKP)," kommenteeris kaitseministeeriumi pressiesindaja Maret Sandrak.

Tema sõnul on eesmärk ka tulevikus tagada kaitsekulude stabiilne püsimine nimetatud tasemel.

Võrreldes selle aastaga kasvab 2012. aastal esialgsetel andmetel veel oluliselt ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi ning rahandusministeeriumi eelarve.

Rahandusminister Jürgen Ligi saatis neljapäeval ministeeriumidele ja põhiseaduslikele institutsioonidele järgmise aasta eelarve kava koostamise tingimused ja lähtealused, muuhulgas määras ministri käskkiri piirsummad riigieelarve kuludele.

Käskkirja põhjal esitavad valitsusasutused rahandusministeeriumile oma eelarvetaotlused.

Rahandusminister Jürgen Ligi kommenteeris neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et mitu ministeeriumi ei ole oma piirnumbritega rahul ning nende üle alustakse läbirääkimisi.

"Eelmiste aastate kulud puhastatakse ühekordsetest ja lõppevatest asjadest ning lisatakse vältimatud või kokkulepitud uued asjad. Sellest kujuneb piirnumber, mille ümber räägitakse läbi, et kas reeglid on ühtmoodi tõlgendatud," selgitas Ligi.

Rahandusministri sõnul ei tohiks piirnumbritest teha järeldusi, et need on ühe või teise valdkonna rahastamise lõppkulud.

Võrreldes eelmise aastaga on ministeerium eelarve läbirääkimised toonud varasemaks, mis annab valitsusele enam aega aruteludeks. Valitsuskabineti arutelud algavad augustis ja vastavalt riigieelarve seadusele peab valitsus esitama eelarve riigikogule septembri lõpuks.