"Eestis ja Euroopas on alkoholisõltuvus väga tõsine probleem," rääkis Jürgen Rehm. "Itaalias on näiteks viimastel aastatel alkoholi tarbimine vähenenud üle kahe korra, mida ei saa öelda Eesti kohta. Eesti juhib alkoholitarbimist koos Saksamaaga."

"Alkohol on põhjuseks väga paljudele haigustele – kui tarbime alkoholi, tõuseb nendesse haigustesse haigestumise tõenäosus oluliselt – näiteks südame haigused ja diabeet," sõnas Jürgen Rehm.

Rehmi sõnul on Eestis iga kolmas surm meeste hulgas seotud alkoholiga. Eestis on aga 11 protsenti meestest ja 5 protsenti elanikkonnast alkoholisõltuvusega. Euroopa meeste keskmine alkoholisõltuvus on Eesti omast üle 2 korra madalam ehk 5,4 protsenti.

“Me suudaks vältida Euroopas tuhandeid surmasid aastas, kui me tõhustame alkoholisõltuvuse ravi,” kinnitas Jürgen Rehm. “Eestis oleks võimalik vähendada ravi korral 40 protsenti surmasid, mis on põhjustatud alkoholist.”

Alkoholsõltuvus on aju haigus, mis kujuneb välja pärilike faktorite koosmõjus keskkonnateguritega ja vaatamata üldlevinud väärarvamusele ei ole tegemist iseloomu nõrkusega.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni WHO andmetel on maailmas täna ca 140 miljonit alkoholisõltlast, neist vähem kui 10 protsenti saab ravi.