Kohtumisel president Niinistöga arutati kahepoolset ja regionaalset koostööd, julgeolekuküsimusi, sealhulgas Ukraina-Venemaa konflikti, olukorda Süürias ning rändekriisi. “Hindame kõrgelt Soome koostööd NATOga ning loodetavasti koostöö infovahetuse, konsultatsioonide ja ka õppuste osas tiheneb veelgi, “ ütles Kaljurand.

Kaljurand tänas Niinistöt jätkuva tugeva toetuse eest Eston Kohverile.

Rändekriisist rääkides olid Kaljurand ja Niinistö ühel meelel, et illegaalse immigratsiooni pidurdamine on võtmetähtsusega kriisi lahendamisel. “Tegeleda tuleb ka kriisi algpõhjustega - aidata riike, kust inimesed praegu ära peavad põgenema,” lisas Kaljurand.

Kohtumisel välisminister Timo Soiniga tõdeti, et Eesti ja Soome suhted on väga head ning koostöö tiheneb paljudes valdkondades. Põhiteemadeks oli julgeolek regioonis, suhted Venemaaga, olukord Ukrainas, Idapartnerlus ja rändekriis. “Euroopa peab kriisi lahendamiseks olema ühtne - iga riik annab õiglase panuse vastavalt oma võimalustele ja sisemisele kokkuleppele,” ütles välisminister Kaljurand.

Välisminister Kaljurand kohtus ka väliskaubandus- ja arengukoostööminister Lenita Toivakkaga, et vahetada kogemusi arengukoostöö valdkonnas ning kaardistada võimalikke kokkupuutepunkte. “Eesti ja Soome kogemused on väga erinevad. Meil võiks olla pakkuda lahendusi seal, kus Soomel on tegutsemise kogemus ja kontaktid, ja vastupidi. Näiteks tunneme meie hästi Idapartnerluse riike, Soomel on omakorda pikaajalised suhted mitmete Aafrika riikidega,” sõnas Kaljurand. Otsustati jätkata võimaliku ühise arengukoostöö arutelu ametkondade vahel.

Töölõunal Soome parlamendi väliskomisjoni liikmetega keskenduti julgeolekuteemadele. Saadikuid huvitas Eston Kohveri juhtum, olukord Ukrainas ja regiooni julgeolek üldisemalt. Välisminister Kaljurand julgustas väliskomisjoni tihedamalt suhtlema oma Eesti kolleegidega ning tänas Soome saadikuid hea koostöö eest NATO partnerriigina.

Täna osales minister Helsingis Põhjamaade, Balti riikide ning USA koostööformaadi e-PINE (Enhanced Partnership in Northern Europe) küberteemalisel kohtumisel, kus andis osalejatele ülevaate ÜRO riiklike küberekspertide töögrupi (UNGGE) tegevusest, mille liige ta 2014 – 2015 oli.