Välisminister Urmas Paet ütles, et arvestades üleujutuste poolt tekitatud suurt kahju Pakistanile, peab Eesti iseenesestmõistetavaks vajadust toetada Pakistani ettevõtlust suurema juurdepääsu abil Euroopa Liidu turule. „Euroopa Liidu ja Pakistani kaubandussidemete tihendamine kiirendab Pakistani majanduslikku arengut ja toetab riigi stabiilsust,“ lisas Paet.

Paeti sõnul toetab Eesti ELi ja Pakistani suhete süvendamist ning Euroopa Liidu rolli suurendamist stabiilse Pakistani arengutele kaasaaitamises. Suhetes ELiga on Pakistani suurimaks huviks ekspordisoodustuste saavutamine oma kaupadele.

Humanitaarolukord Pakistanis pole vahepeal paranenud, ligipääs ohupiirkonnale on endiselt puudulik, abi jõudmine inimesteni keeruline ning abitöötajate julgeolek ei ole tagatud. „Tuleks vältida riigisiseste pingete kuhjumist ja tagada seeläbi abi ohutu juurdepääs vajajateni,“ märkis Paet.

Eesti välisminister ütles, et keeruline julgeolekuolukord Pakistanis on tihedalt seotud arengutega Afganistanis ning laiemalt kogu regioonis. „Euroopa Liidu tegevus peab olema suunatud muuhulgas Pakistani ja regiooni riikide koostöö arendamiseks organiseeritud kuritegevuse ja narkokaubanduse vastu ning terroristide piiriülese liikumise takistamisel,“ sõnas ta.

Eesti toetab samuti ÜRO võimekust Pakistanis, saates oma eksperte rahvusvahelise humanitaarpartnerluse koostöövõrgustiku (International Humanitarian Partnership) raames ÜRO humanitaartöötajate laagrit püstitama ja käitama. Lisaks annetas Eesti miljon krooni Maailma Toiduprogrammi (World Food Program) tegevuse toetuseks Pakistanis.