Välisminister Urmas Reinsalu osales täna Euroopa Liidu välisministrite mitteametlikul videokohtumisel, kus ta kutsus EL-i Valgevene ametiisikute suhtes täiendavaid sanktsioone kehtestama ning lisama Lukašenka režiimi toetavad Valgevene ettevõtted EL-i sanktsiooninimekirja.

„Pingeline olukord Valgevenes on kestnud juba üle saja päeva ning võimude surve rahumeelsetele meeleavaldajatele on muutunud julmemaks,“ sõnas välisminister Urmas Reinsalu.

„Eelmisel nädalal Valgevene julgeolekujõudude jõhkra tegutsemise tagajärjel elu kaotanud 31-aastase Raman Bandarenko surmale tuleb reageerida. Selles tragöödias süüdi olevad isikud tuleb võtta vastutusele ning kutsume EL-i riike üles kehtestama Valgevene ametiisikute suhtes täiendavaid sanktsioone,“ rõhutas ta. “Režiimi toetavad Valgevene ettevõtted tuleb lisada EL-i sanktsiooninimekirja,“ lisas ta.

Välisminister tõi välja, et Eesti tõstatas Valgevene valimistulemuste küsimuse koos Belgia, Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritanniaga ka ÜRO julgeolekunõukogus eelmisel nädalal.

Välisministrid arutasid tänasel kohtumisel lisaks multilateralismi ning kohtusid video teel Palestiina välisministriga. Päevakorras oli ka Türgis, Mägi-Karabahhis ja Etioopias toimuv ning USA valimistega seonduv.