Paeti sõnul pole Vene välisministri Sergei Lavrovi hiljutine kriitika üllatav, kuna samu etteheiteid on väljendatud juba 20 aasta vältel, vahendab BNS. Seejuures toonitas ta, et Eesti kodakondsuse taotlemine pole kellelgi keelatud — tuleb vaid täita teatud nõudmised.

„Venemaa toimis selles küsimuses samuti ebakonstruktiivselt, tühistades mittekodanikele viisarežiimi. Pärast seda kadus Eestis elavatel mittekodanikel järsult soov Eesti kodakondsust saada. Nad otsustasid, et neil on ilma Eesti passita enam eeliseid, kuna saab ilma viisata sõita nii Venemaale kui ka Euroopa Liidu riikidesse,“ selgitas Paet.

Läti välisminister Ģirts Valdis Kristovskis toonitas omakorda, et Lavrovi avaldus „ei vasta sellele kvaliteedile, mis on Läti-Vene suhetes järk-järgult tekkinud“.

„Seda tuleks pidada varasemate aegade retoorikaks,“ osutas ta.

Kristovskise sõnul teevad Läti võimud kõik mis võimalik Läti ühiskonna integreerimiseks, ning et pole põhjust heita Lätile ette tema seaduste mittevastavust Euroopa Liidu ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) praktikale.

„Oleme huvitatud sellest, et inimene, kes soovib integreeruda ja saada Läti kodanikuks, teeks seda teadlikult, mitte surve tõttu,“ sõnas Läti minister.